Лінійка-реквієм, присвячена 28-й річниці трагедії на Чорнобильській АЕС

27 квітня 2014 р.

 

Лінійка-реквієм, присвячена

28-й річниці трагедії на Чорнобильській АЕС

 

 

25 квітня 2014 р. у приватній Лінгвістичній гімназії відбулася лінійка-реквієм, присвячена 28-й річниці трагедії на Чорнобильській атомній електростанції.

Пам'ять про загиблих у цій трагедії учні та вчителі вшанували хвилиною мовчання.

Катастрофа на Чорнобильській АЕС вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Згадаємо цей трагічний день.

26 квітня 1986 року вночі о 01.23 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався тепловий вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася. У різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися. Суміш розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями. Значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище, це зокрема ізотопи урану, плутонію, йоду–131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію–134 (період напіврозпаду              2 роки), цезію–137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 ( період напіврозпаду 28 років). За розрахунками експертів, сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 млн. кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму.

Радіоактивна хмара, що утворилася в результаті аварії, пройшла над європейською частиною колишнього СРСР (Україна, Білорусь, Росія), Східною Європою, Скандинавією, Великобританією і східною частиною США.

Радіоактивними нуклідами було забруднено понад 145 тис. км2 території України, Республіки Білорусь і Російської Федерації – близько 5 тисяч населених пунктів в цих країнах; з них в Україні – 2218 селищ і міст з населенням 3 млн. осіб.

 

Зупинити активне виверження  радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося

лише до кінця травня 1986 року мобілізацією ресурсів усього СРСР і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.

У 1986-1987 роках у роботах з ліквідації наслідків катастрофи взяли участь близько 600 тисяч осіб, 200 тисяч з них отримали підвищені дози опромінення. За офіційними даними загалом внаслідок Чорнобильської аварії потерпіли близько 5 млн. осіб, з них понад 236 млн. українців, у тому числі більше 600 тисяч дітей. За інформацією СБУ України, до 1991 року Чорнобиль забрав життя 12 тисяч громадян СРСР, в основному -  військовослужбовців.

Після аварії на Чорнобильській АЕС з потерпілих районів евакуювали 116 тисяч мешканців. Ще 230 тисяч були переселені із зараженої зони. Серед них значно вищий, ніж в середньому по України, рівень захворювань органів дихання, щитової залози та інших. Всесвітня організація  охорони здоров’я (ВООЗ)  відзначає, що в Україні, Білорусі діагностовано більше 5 тис. випадків раку щитової залози у людей, які були під час чорнобильської аварії дітьми і підлітками.

Ми ніколи не повинні забувати ті страшні події і тих загиблих героїв, які поклали своє життя на боротьбу з невидимим  і страшним ворогом - радіацією. Ми закликаємо шанувати  тих співвітчизників–чорнобильців, хто живе сьогодні з нами. Пам’ятаймо про  Чорнобиль!

Лінійка-реквієм, проведена у гімназії, до 28-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС дала можливість усім присутнім ще раз задуматися над значенням людського життя, його цінністю.

На закінчення лінійки пролунав шкільний дзвоник як дзвін  пам’яті про Чорнобильську трагедію!

 

           Див. також день пам'яті Чорнобильської трагедії у  2011-20122012-2013, 2013-2014, 2015-2016 н. р.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта