Масляна в гості йде

23 лютого 2015 р. 

 

Масляна в гості йде

 

      Масляна - останній перед Великим постом тиждень - популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів. За церковною традицією тиждень називається сиропусним.

     У народі Масляна завжди супроводжувалась гучними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, щедрими  частуваннями, приготуванням млинців, вареників, гречаників. Закінчувалося свято обрядовим спалюванням опудала зими, що символізувало  прощання зі старим роком.

       З метою вивчення звичаїв, традицій та обрядів українського народу в   приватній   Лінгвістичній гімназії    продовж    тижня, з  16  по   22  лютого,   в усіх класах   було проведено   свято  «Масляна в гості йде». 

    Напередодні свята учні гімназії організували цікаву науково-пошукову роботу з вивчення особливостей святкування Масляної в усіх регіонах України. Девізом пошукової роботи стало прислів’я «Немає краю без  звичаю». У своїх доповідях учні розповідали про символіку назв і обрядів  кожного дня Масляного тижня. Найцікавіші доповіді підготували учні 6-го класу Володимир Огієвський та Олександра Валяхіна-Конькова, учні 5-го класу Каріна Пайда, Ольга Жидкова, Андріанна Круцюк, сестри Анастасія та Дар’я Олещенки.

      

      Не менш цікаво проходило й саме святкування Масляної. Гімназисти та їх батьки приготували смачні млинці з різноманітною начинкою, вареники, гречаники та пригощали одне одного, згадуючи при цьому дотепні жарти, обрядові пісні, дійства, які притаманні саме цьому святу.

      Так  учні 9-го класу прийшли на свято у вишиванках. З великою насолодою приготували дев’ятикласники традиційні страви Масляної. Рум’яні, круглі млинці спекли Сірош Євгенія, Макабула Ірина, Деревчук Ігор. Пригашали домашнім печивом усіх Вітенко Єсенія, Кушнір Олександра та Сугак Іван. А головну страву Масляної – вареники із сиром приготувала Усик Марія.

      А учні 5-го класу, крім того, що були одягнуті у вишиванки, ще й прикрасили  класну кімнату українськими вишитими рушниками та  малюнками.  До святкового столу  млинці з сиром принесли Жидкова Оля та Пеліновська Вероніка. А Вовнянко Джессіка та сестрички Даша і Настя Олещенки пригостили всіх млинцями з медом. Смачні млинці з рибою та ікрою приготувала Русан Маріанна разом зі своєю мамою. Юна господиня Крапивенко Уляна приготувала пиріжками з сиром та яблуками.

      

     Долучились до святкування й учні 7-го класу. Разом із батьками вони підготували смачні млинці й налисники із різноманітними начинками. Особливо активно взяли участь у підготовці до Масляної Гладкевич Денис, Огуля Єлизавета, Шепітько Марія та Синявська Катерина.

    Учні 11-го класу напекли млинців, принесли ягідний джем та залюбки почастували як однокласників, та і вчителів гімназії.

      А першокласники Масляну святкували вперше, тому млинцями їх частували батьки. Найбільше сподобалися малечі «млинці з шоколадною посмішкою».

    Також гарно відсвяткували Масляну й другокласники. На уроці трудового навчання вони виготовили символ Масляної - яскраве сонечко.  А  в  п’ятницю  поласували   смачними млинцями,   що приготувала Тетяна Євгеніївна - бабуся другокласниці Насті Овчаренко.

      

    Вшановуючи традиції предків, учні 3 класу влаштували чаювання з млинцями, запашним варенням, цілющим медом.

 

      Не оминуло свято Масляної і учнів 6-го класу, адже кожен шестикласник приготував до святкового столу традиційну страву. Жигалюк Антон, Рибачок Ірина та Бузулутська Анастасія пригостили всіх варениками з картоплею, сиром та капустою, а Тітов Вадим Валяхіна-Конькова Олександра почастували однокласників та гостей млинцями з полунично-вишневим джемом та шоколадом.

     Весело і цікаво відсвяткували Масляну учні 4-го класу. Вони заздалегідь підготували інформацію про традиції цього свята на Україні. Учням було цікаво дізнатися, що на Масляну українці пригощалися не млинцями, а варениками. Тому більшість учнів приготували вареники з різними начинками.

      

 

    У дружній та сімейній атмосфері відбулося святкування   Масляної  у 8-му класі.  Восьмикласники пригощалися смачними млинцями з грибами, сиром та яблуками. Вони  підготували цікаві факти  про традиції  цього свята в різних країнах.  Зокрема, у Франціїї   Масляна  називається Mardi Gras. У ці дні французи переодягаються в карнавальні костюми, виходять на вулиці  та влаштовують різноманітні конкурси.

 

 

                          Загалом свято пройшло дуже цікаво, змістовно та весело!

 

                  Див. також святкування Масляної у 2012-20132013-20142015-2016 н. р.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта