Андріївські вечорниці

12 грудня 2014 р.

 

Андріївські вечорниці

 

      З-поміж низки яскравих зимових свят особливою загадковістю відзначається  свято  Андрія.  За  українським  звичаєм  у  ніч  з  12  на  13  грудня   молодь  збиралася  в одній  хаті на Великі Вечорниці і влаштовувала там веселі дійства з ворожіннями,  забавами та співами. Потрібно віддати належне нашим бабусям та дідусям, які вміли і добре працювати, і веселитися від душі, створюючи при цьому для нас безцінне національне багатство – народні звичаї та фольклор, які ми намагаємося вивчати,  відтворювати та передавати наступним  поколінням. Отож вже зранку 12 грудня світлиця приватної Лінгвістичної гімназії була сповнена загадковості та таємничості, адже саме тут мали відбутися Андріївські вечорниці. І от дійство розпочалося.

      Ведуча свята учитель української мови та літератури Шилінська Марія Геннадіївна розповіла гімназистам про суть цього свято, його християнську основу. Адже 13 грудня церква вшановує пам’ять  рівноапостольного Андрія Первозванного, якого вважають не лише покровителем Української церкви, а й засновником  Києва. І хоча Андрій Первозванний – християнський святий, але народні звичаї та обряди цього свята мають древніше, дохристиянське походження. Гімназисти уважно слухали розповідь учителя і намагалися запам’ятати цю важливу інформацію, адже розуміли, що вона стосується менталітету нашого народу.  

       А далі у світлицю зайшла привітна господиня, роль якої чудово зіграла учитель української мови та літератури Пучок Юлія Вікторівна, з донькою, ученицею 7 класу Глушковською Лілією, і дійство розпочалося. Веселі пісні, розваги, загадки супроводжували найважливіший ритуал цього свята - випікання калити. Учениці 7 класу Ірхова Ксенія, Синявська Катерина, Шепітько Марія, Науменко Дар'я, Огуля Єлизавета перейнялися духом українських вечорниць та зуміли вповні відтворити настрій свята.

      

        Не відставали від дівчат і хлопці, учні 7-го класу Ярченко Михайло, Пілунський Данило, Чернов Владислав та учні 10-го класу Науменко Микита, Закурдаєв Костянтин, Гончаров Серафим, Браташ Андрій,  які намагалися розвеселити присутніх дотепними жартами та загадками. Особливо яскраво зіграв роль Стецька учень 7-го класу Черніков Валерій. А пісня “Ти ж мене підманула” у виконанні учениці 7-го класу Лілі Глушковської та учнів 10-го класу Науменка Микити та Закурдаєва Костянтина додала ще більше веселощів у святковий настрій вечорниць.

      

      

       Також на свято завітала і циганка, роль якої зіграла учитель української мови та літератури Бойко Юлія Павлівна. Дівчата відразу ж почали розпитувати її про свою долю та просили поворожити. Циганка з задоволенням наворожила усім охочим  добра, щастя, успіхів та усіх гараздів у новому році і з почуттям виконаного обов’язку помандрувала на інші вечорниці.

      

       На завершення учасники дійства продемонстрували обряд кусання калити. Спочатку обрали пана Калитинського  (учня 10 класу Браташа Андрія), шанованого парубка, який тримав калиту, а потім учасники вечорниць  і всі охочі мали змогу спробувати свої сили і відкусити її шматочок. Того, кому не вдалося це зробити, обмазували сажею.

      

      

        Отак вкотре й ожили стараннями учнів приватної Лінгвістичної гімназії  ігри  і забави  нашого народу. Тепер  головне, щоб вони і надалі не пішли у забуття. Міцний наш  рід, жива у ньому пам'ять про минуле. Тож бережімо цю прекрасну, невичерпну скарбницю. Адже у ній розум, кмітливість, гумор, надія і світло завтрашнього дня.

 

Нехай обереги пам’яті завжди світять нам живим

вогником-дороговказом у завтрашній день!

 

(Фотозвіт з Андріївських вечорниць Ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

 Див. також вечорниці на Андрія у 2012-2013, 2013-2014, 2015-2016 н. р.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта