Вечорниці на Андрія

13 грудня 2012 р.

Вечорниці на Андрія

Звичаї, традиції, обрядові дійства для кожного народу є тим неоціненним  скарбом, котрий і формує цей народ. Адже саме духовна складова культури робить народ народом.  Тому  ознайомлення молоді з традиціями, звичаями є одним із найголовніших завдань виховного процесу в приватній Лінгвістичній гімназії.

      

13 грудня 2012 року в приватній Лінгвістичній гімназії відбулося свято «Вечорниці на Андрія». Перед початком дійства, щоб створити відповідний настрій, учитель української мови та літератури Пучок Юлія Вікторівна  розповіла про дозвілля молоді у ті далекі часи, про калиту як символ зародження нового сонця. А для того, щоб учні не забували  про основу цього свята і не асоціювали 13 грудня  лише з ворожінням та калитою, вчитель  Шилінська Марія Геннадіївна розповіла про апостола Андрія Первозванного.

      

Надзвичайно правдиво відтворили колорит Андріївських вечорниць учні 10 класу. Неперевершено зіграла роль господині Желєзко Діана, яка, як і годиться господині, була душею вечорниць. Петренко Наталя, Діяк Ольга, Терлецька Марія (9 клас), Гончаренко Олександра (8 клас) талановито відтворили образи українських дівчат - працьовитих, веселих, енергійних, у яких «серце з перцем». Саме у такій розмаїтості дівочої краси губилися хлопці: Аркадій Мелконян, Владислав Присяжненко, Владислав Петрик, Ігор Хотющенко. Важко було їм вибрати дівчину, а ще важче заслужити її прихильність, от і вдавалися до жартів, аби не стати посміховиськом привселюдно, адже хто знає, що у тих дівчат на думці. Та з кусанням калити було все по-іншому. Тут хлопці могли виявити усю свою спритність та кмітливість. Хоч цей обряд був популярним в давній Україні, він не втратив своєї сили і у наш час. Якою позитивною енергією наповнилася гімназія, коли під оплески присутніх хлопці намагалися вкусити калиту! А скільки було бажаючих!

 

Хай там що кажуть, але в цих звичаях все ж є добра сила, яка сповнює серця тих, хто хоче її відчути і нею наповнити душу!

 

               (Фотозвіт зі свята ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

 

            Див. також вечорниці на Андрія у  2013-2014, 2014-2015, 2015-2016 н. р.

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта