Районний семінар «Формування в учнів громадянської позиції

та загальнолюдських цінностей на уроках історії, правознавства, етики»

18 березня 2014 р.

 

Районний семінар «Формування в учнів громадянської позиції та загальнолюдських цінностей на уроках історії, правознавства, етики»

 

         Будь-яке суспільство  має свою систему цінностей, притаманних кожній конкретній епосі його розвитку.

       Виховання підростаючого покоління в системі цінностей демократичного (громадянського) суспільства передбачає формування у нього в першу чергу основи громадянської культури – це і глибоке усвідомлення своєї належності до держави, почуття громадянської гідності, відповідальності й обов’язку, здатності рішуче відстоювати суспільно-державні інтереси у складних ситуаціях.

        Саме цим завданнями у вихованні учнів гімназії приділяється велика увага як на уроках історії, права, етики, так  і інших суспільно-гуманітарних дисциплін.

       І тому 18 березня 2014 року на базі гімназії відбувся семінар на актуальну тему сучасної освіти в Україні «Формування в учнів громадянської позиції та загальнолюдських цінностей на уроках історії, правознавства та етики», у роботі якого взяли участь вчителі історії, правознавства та етики Деснянського району.

       З вітальним словом до присутніх звернулася засновник та директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна. Вона розповіла про гімназію,  традиції, систему навчально-виховної роботи та досягнення гімназів у міських, районних олімпіадах, Малій академії наук, найрізноманітніших конкурсах як у місті Києві, так і за кордоном.

     Цікавим та змістовним був виступ професора, доктора педагогічних наук, члена кореспондента АПНУ Пометун Олени Іванівни, яка наголосила на тому, що тема семінару сьогодні дуже актуальна, оскільки виховання справжніх патріотів, громадян своєї держави є надважливим завданням для сучасної освіти,  та порадила  вчителям  більше уваги  приділяти формуванню в учнів почуття патріотизму, любові до своєї Батьківщини.

     Не менш цікавим був виступ і методиста вищої категорії Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Галегової Олени Валеріївни. Вона розповіла про необхідність формування громадянськості школярів у сучасному суспільстві та особливості процесу такого виховання. Також  пані Олена зазначила, що саме шкільна практика доводить, що учень формується як громадянин не лише завдяки зовнішнім впливам, а й за допомогою стосунків зі соціумом, які зумовлюються різнобічною реакцією школяра на навколишній світ і виявляються в його діяльності. Громадянська активність старшокласника означає готовність і вміння на ділі доводити свої громадянські переконання, добровільно і творчо виконувати обов’язки, проявляючи творчість, ініціативу та громадянську мужність. Виховання громадянськості у старшокласників повинне відбуватися в системі, яка складається з комплексу цілей і функцій, що сприяють  засвоєнню учнями загальногромадянських і загальнолюдських ідей.

    Досвідом роботи з вищезазначеної теми поділилася  вчитель історії та етики приватної Лінгвістичної гімназії, вчитель-методист Кандиба Людмила Іванівна.  Також  пані Людмила  продемонструвала уривки  виховних заходів, які було проведено у гімназії протягом навчального року.  А презентацію роботи Людмила Іванівна почала словами великого Конфуція, який ще дуже давно сказав: «Той, хто не здатний оцінити минуле, не може дивитися в майбутнє». Тож насамперед учасникам семінару було запропоновано переглянути слайди  низки заходів, присвячених обрядам, звичаям, традиціям українського народу та народним святам,      як-от : Покрова, Великдень, Щедрий вечір, Різдво, День святого Миколая та багато інших.

      Підсумував дану тематику уривок свята «Ми роду козацького діти, землі української цвіт», який підготували учні 2-го класу. Естафету перейняли учні 11-го класу, які відтворили уривок традиційного гімназійного свята, присвячено Дню Соборності України.

      

       На фоні слайд-шоу уроку історії «Коли і як утворилася сучасна держава»,  де учні розповідають про виникнення української держави та демонструють альбом «Історія державної символіки»,  учениця 5-го класу Смоленська Маргарита прочитала вірш Раїси Гришиної «Незалежна Україна».

      Наступним етапом презентації досвіду був перегляд слайдів  уроку «Вулиці, на яких ми живемо». Учні 5-го класу уклали альбом, де в подробицях описали  історію вулиць, на яких живуть, адже  загальновідомо, що любов до Батьківщини починається з малої батьківщини, вулиці, району, міста….

      Щорічно в гімназії проходить низка заходів, присвячених подіям Великої Вітчизняної війни. Уроки мужності, випуск тематичних газет, виставка книг, зустріч з ветеранами, запалення свічі пам’яті, декламування віршів, виконання пісень воєнної тематики – це  заходи, які щороку відбуваються у гімназії до Дня визволення Києва. Також щороку в гімназії проходять заходи, присвячені Чорнобильській трагедії та Голодомору. Учасники семінару переглянули відеозапис    урочистого   заходу    «70-річчя визволення Києва», у якому взяли участь учні усіх класів.

        А насамкінець за гімназійною традицією учні та учасники семінару виконали гімн М.В. Лисенка «Боже, великий єдиний, нам Україну храни».

      

       Підсумували роботу семінару методист Деснянського районного науково-методичного центру Зайченко Лілія Олексіївна та Шумякова Надія Василівна.

      

      Від імені всіх присутніх вони подякували вчителям та учням гімназії. Особливу подяку було висловлено директору гімназії Дашковській Валентині Петрівні за гостинність, велику роботу, яка має вагомі результати в досягненнях учнів та вчителів у навчально-виховній та науково-методичній роботі гімназії.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта