"Святкування Великодня: звичаї і традиції"

16 квітня 2015 р. 

"Cвяткування Великодня:

звичаї і традиції"

 

     16 квітня 2015 року в приватній Лінгвістичній гімназії відбувся урочистий захід «Святкування Великодня: звичаї і традиції». Організатор дійства учитель історії та народознавства Людмила Іванівна Кандиба розповіла присутнім  про святкування Великодня на Україні у минулому та про традиції, які збереглися й до сьогодні.

      

        А деякі обрядові Великодні дійства вдалося й відтворити, наприклад звичай обливатися водою  у  понеділок Світлого тижня. Георгій Руденко й Іван Замурій поливали присутніх дівчат парфумами, осучаснивши таким чином давній звичай весняного очищення водою. А Володимир Огієвський та Вадим Тітов грали навбитки, тобто стукалися крашанками з гострого кінця. Той з хлопців, чиє яйце залишалося цілим, забирав крашанку партнера собі. Гімназисти оплесками підтримували товаришів. У результаті  перемогу здобув Вадим. Його крашанки виявилися міцнішими.

     

     Оскільки християнський Великдень збігається у часі з дохристиянським святом закликання весни, воскресіння землі та природи в цілому, то  веснянки, гаївки, народні ігри стали невід’ємною частиною святкування Великодня на Україні. Звучали вони й на нашому святі.

      У виконанні хору дівчат  5-го та 6-го класу прозвучала веснянка «Благослови, мати…» як заклик весни з її буянням природи і співом птахів.

      

     Зведений хор учнів 1-го, 2-го та 3-го класів виконав  низку народних обрядових пісень весняного циклу в супроводі дерев’яних ложок, на яких самі учні й грали. Народні пісні  «Іди, іди, дощику», «Ярчику-подолянчику», «Вибирай си, качуроньку», «Вийди, вийди, сонечко», «Був собі журавель» додали неповторного національного відтінку цьому святковому дійству.

    

       

    

     Яке ж свято без жартів та танців! Тому  вокально-хореографічна композиція «Від Києва до Лубен» у виконанні учнів 5-го, 6-го, 9-го класів неабияк розвеселила присутніх та додала веселого настрою.

      

     Родзинкою свята стала композиція «Ой, ти весно-весниця» у виконанні учителя музики Валерії Валеріївни Галанської, учителя хореографії Романа Ярославовича Яцківа, учениць 7-го класу Лілії Глушковської,  Кароліни Соловей, учениці 8-го класу Таїсії Нікульнікової, учениці 6-го класу Марії Рак,  учня 11-го класу Сергія Андреєва. 

     

      

      Учні 4-го класу представили глядачам невід'ємний атрибут весняної обрядовості – «кривий танець». Вважається, що основне призначення цього народного ритуалу – пробудити життєву енергію і підняти настрій. Щодо останнього, то четвертокласникам це вдалося.

       

      А ось  учні 6-го, 10-го,  а також 1-го, 2-го, 3-го класів виконали пісню з елементами народної гри «Вербовая дощечка». Роль Насточки блискуче виконала учениця 1-го класу Анастасія Кабакова. Вона упевнено ходила по імпровізованій «дощечці» ( сплетених руках хлопців) і безстрашно «злітала» в руках Романа Ярославовича. 

      

     

       А фінальним акордом Великоднього дійства стала пісня «Весну звали» у виконанні учениць     6-го, 7-го та 8-го класів.

      

      Ось так у родинному колі за давніми українськими звичаями відсвяткували Великдень та закликали Весну учні приватної Лінгвістичної гімназії.  Сподіваємося, буде вона для нас доброю та мирною!

 

(Фотозвіт зі святкування Великодня Ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

Див. також святкування Великодня у 2011-20122013-2014 н. р.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта