Участь директора гімназії Валентини Дашковської
у церемонії вшанування пам’яті жертв тоталітаризму в Биківні

9 квітня 2015 р.

 

Участь директора гімназії Валентини Дашковської

 у церемонії вшанування

пам’яті жертв тоталітаризму в Биківні

        

      9 квітня  2015 року у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» відбулася церемонія вшанування пам’яті загиблих українців та поляків від комуністичного терору, присвячена  75-й  річниці  трагічних  подій  у Катині.

       На церемонію вшанування пам’яті загиблих  прибули  Президент України Петро Порошенко та Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський, який перебував в Україні з офіційним візитом.

       У церемонії вшанування пам’яті загиблих  взяло участь кількасот гостей  з Польщі: урядова делегація, співробітники Міністерства Культури  Республіки Польща,  члени Ради  Охорони Пам'яті Боротьби і Мучеництва  на чолі з головним секретарем Анджеєм Кунертем, представники Управління у справах ветеранів війни і жертв репресій, представники катинських родин, духовенство українських та польських релігійних  конфесій, українці та поляки, що проживають в Україні, родини яких постраждали від комуністичного терору.

      Також у жалобній урочистості взяла участь директор нашої гімназії Валентина Петрівна Дашковська, родина якої також постраждала від комуністичного тоталітаризму (див. статтю Науково-практична конференція «Спільне минуле. Українці та поляки – жертви комуністичного терору»).

       Президент України Петро Порошенко подякував усім присутнім за їх приїзд  та нагадав про те, що разом з українцями  тут, в Биківні, спочивають  найкращі сини польського народу, закатовані за безпосереднім наказом Сталіна та Берії. У своїй промові він із сумом згадав про ті криваві події часів великого терору, коли розстрілювали  невинних українців, поляків, євреїв. Президент висловив співчуття польському народові та закликав усю громадськість світу не допустити в майбутньому повторення Бабиного Яру, Биківні, Катині, Голокосту та інших  страшних злочинів проти людства.  Він також висловив побажання, щоб дороговказом на спільному шляху розвитку України і Польщі, які є стратегічними партнерами,  стали слова великого поляка папи Іоанна Павла ІІ: «Побудова  благополучного майбутнього  вимагає  взаємного поєднання  Божих народів, як доказ того, що потрібно  об'єднуватися,  а не розділятися».

   Президент Польщі Броніслав Коморовський у своїй промові  подякував українцям за облаштування Міжнародного меморіалу пам’яті жертв тоталітаризму і зазначив, що пам'ять про жертви може бути захистом та зброєю проти постійних загроз людству.  

     Усі присутні вшанували пам'ять жертв тоталітаризму хвилиною мовчання, поклали  квіти та поставили  лампадки до українських і польських пам'ятних знаків та до Братської могили.

       Також у цей день відбулася поминальна літургія на Польському воєнному цвинтарі в Биківні.

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта