Науково-практична конференція
 «Спільне минуле. Українці та поляки – жертви комуністичного терору»

25 березня 2015 р. 

Науково-практична конференція

«Спільне минуле. Українці та поляки –

жертви комуністичного терору»

 

     Напередодні 75-х роковин Катинського злочину, 25 березня 2015 р., у приміщенні Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса, що на вулиці Кутузова, 8, відбулася науково-практична конференція «Спільне минуле. Українці та поляки – жертви комуністичного терору». Організаторами конференції були Посольство Республіки Польща в Україні, Київське Польське культурно-освітнє товариство ім. Адама Міцкевича, Міністерство культури України, Український інститут національної пам’яті, Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили».

        

    У конференції взяли участь Генеральний Консул Республіки Польща в Києві пан Рафал Вольский, заступник Міністра закордонних справ України Данило Лубківський, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, кандидат історичних наук, почесний голова Київського товариства політв’язнів та жертв політичних репресій Адольф Кондратський, доктор історії, керівник відділу наукових досліджень Інституту національної пам’яті Польщі Славомір Кальбарчик, полковник юстиції, член науково-методичної ради Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Андрій Амонс, науковці, члени Спілки поляків України, представники ЗМІ та громадськості. Також у конференції взяли участь члени Київського Польського культурно-освітнього товариства ім. Адама Міцкевича, зокрема голова товариства пані Ірена Гільова, члени товариства - директор нашої гімназії пані Валентина Дашковська та вчитель французької мови пані Надія Ганщук (Криштальська), які мають польське походження.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   У ході конференції відбулася презентація документального фільму Юрія Шаповала «Місце пам´яті – Биківня» та збірника наукових праць «Биківня в системі політичних репресій УРСР у 1937–1941 роках: дослідницькі рефлексії та інтерпретації».

    Про сталінські “поля смерті” в Україні, про українців та поляків - жертв комуністичного терору, про злочинні депортації говорили на конференції провідні українські та польські науковці. Учасники конференції з болем згадували про тих поляків, котрі були розстріляні у Києві та Харкові, і поховані на таємних цвинтарях НКВД у Биківні та П'ятихатках, про родини розстріляних офіцерів, депортованих комуністичним режимом у Північний Казахстан і Сибір.

   Не оминули ці сумні події й родину директора гімназії Валентини Петрівни, адже її діда  Дашковського Полікарпа Петровича  було репресовано у 1937 році на 10 років (реабілітовано в 1960 році), а його брата Дашковського Олександра Петровича було розстріляно у тому ж 1937 році (реабілітовано посмертно).

        

    Окрім конференції, до 75-ої річниці Катинської трагедії заплановано ще низку заходів. У квітні Український інститут національної пам'яті спільно із Інститутом національної пам'яті Польщі планує відкриття виставки "Катинь. Винищення польських еліт", а 9 квітня очікується візит Президента Польщі Броніслава Коморовського та спільні жалобні урочистості у Биківні.

           До Вашої уваги документальний фільм Юрія Шаповала "Місце пам'яті - Биківня"

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта