Лінійка-реквієм, присвячена вшануванню пам’яті
жертв голодомору в Україні 1932-1933 рр.

22 листопада 2013р.

 

Лінійка-реквієм, присвячена вшануванню пам’яті жертв голодомору в Україні 1932-1933 рр.

 

Голод. Голодомор. Геноцид.

          Ці вбивчі слова назавжди увійшли у сім’ї українців, в історію України ХХ ст. та нашу пам'ять. 80 років тому Україна пережила страшну трагедію. Голодомор був свідомою та цілеспрямованою політикою сталінського режиму.

         Голодомору 1932-1933рр. передували насильницька колективізація, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельні компанії та масовий терор на селі.

       Як наслідок – Україна втратила чверть свого населення. Щохвилини вмирало 17 людей, щогодини – 1000, майже 25 тисяч щодня. Особливо великою була смертність серед дітей.            Так у вересні 1933 року за шкільні парти не сіло близько двох третин учнів.

         Жертвами  Голодомору 1932-1933 рр. в Україні стали (за підрахунками українських та зарубіжних дослідників) від 6 до 10 млн. осіб.

        Окрім того, Голодомор посіяв страх серед людей, у тому числі на генетичному рівні.            Його наслідки можемо спостерігати й у наші дні.

       

     22 листопада 2013 року в приватній Лінгвістичній гімназії відбулася лінійка-реквієм, присвячена вшануванню пам’яті жертв голодомору в Україні 1932-1933 рр. Цей захід підготувала завідуюча кафедрою суспільно-гуманітарних дисциплін, вчитель-методист, відмінник освіти України Кандиба Людмила Іванівна.

         У своїй промові Людмила Іванівна сказала: « Ми зібралися на урочисту лінійку-реквієм, щоб вшанувати пам’ять безневинно убієнних голодом людей України 1932-1933 рр.  Не було тоді ні війни, ні посухи, ні потопу, ні моровиці. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки невинного люду зійшло в могилу – старих, молодих, дітей і ще ненароджених…»

       

Після вступного слова  Людмили Іванівни  ведучі  лінійки  -  учні 10 класу Буяк Арсен, Дашкевич Сергій, Олійник Маргарита, П’ята Юлія, Вихор Анастасія, Заєць Катерина розповіли про    ті трагічні події, які сталися 80 років тому.

Нікого не залишив байдужим вірш, прочитаний учнем 10-го класу Дашкевичем Сергієм.

Всі присутні запалили свічки скорботи, вшановуючи пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання.

Після закінчення лінійки учням гімназії роздали по шматочку хліба в пам’ять про безвинних жертв голодомору.

      

23 листопада, у суботу, Україна вшановуватиме пам'ять загиблих.

Засвітіть і ви свою свічку на знак пам’яті

про мільйони жертв Голодомору 1932-1933рр. в Україні.

Див. також вшанування пам'яті жертв голодомору у 2014-2015, 2015-2016 н. р.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта