Відвідування могили Вікентія Беретті

23 квітня 2014 р.

 

Відвідування могили Вікентія Беретті

 

         В історії  Києва ім'я Вікентія Беретті (1781-1842 рр.) займає визначне місце, завдяки його архітектурі місто перетворилося на європейську столицю. Вікентій Беретті – це видатний  український  та російський архітектор італійського походження, академік  Петербурзької Академії мистецтв, співавтор  генерального плану перебудови центральної частини Києва.

       За проектами В. Беретті споруджено головний (червоний)  корпус  Національного університету ім. Т. Шевченка (1837-1843 рр.), розроблено проекти будівель  Астрономічної обсерваторії, Ботанічного саду.   Вікентій Беретті спланував прилеглі до Головного корпусу університету території та нові міські магістралі — Володимирську вулицю,  Бібіковський бульвар (нині — бульвар Тараса Шевченка). За безпосередньої участі архітектора розроблено проект Інституту шляхетних дівчат (нині – Міжнародний центр культури і мистецтв, колишній Жовтневий палац культури на вул. Інститутській). В. Беретті займався також завершенням спорудження католицького костелу (1837-1839 рр.), проектуванням першої чоловічої гімназії, укріпленням Золотих воріт тощо.   

          Разом з батьком працював його син Олександр Вікентійович Беретті (1816–1895 рр.). О.Беретті був співавтором проекту Володимирського собору, першої Київської гімназії (нині гуманітарний корпус Національного університету ім. Т.Г. Шевченка), пансіонату Лєвашової (тепер Президія АН України), триповерхового готелю «Європейський» на Хрещатику. Спроектував він також власний будинок, розташований на вул. Володимирській, 35 (нині –  приймальня СБУ).

         Ім’я Вікентія  Беретті вшановане громадою Києва у назві вулиці на Троєщині, яка знаходиться між вулицею Оноре де Бальзака та проспектом Маяковського. Саме на цій вулиці знаходиться наша гімназія.

        З ініціативи директора гімназії  Валентини Дашковської упродовж 10 років гімназисти відвідують могилу видатного архітектора та його сина Олександра, не менш відомого майстра.

       4 листопада 2004 року відбулась перша поїздка гімназистів на Байкове кладовище, де поховані батько та син Беретті. З того часу гімназисти доглядають могили видатних архітекторів.

       

       Цьогоріч така поїздка відбулася 23 квітня 2014 року. Одинадцятикласники разом з Валентиною Петрівною напередодні поминальних днів прибрали могили видатних архітекторів та поклали квіти.

      

        В історії архітектури Києва ім'я батька і сина Беретті стоять поряд. Вони — видатні майстри архітектури, їх чудові творіння прикрашають наше місто  і до нашого часу. Тому пам'ять про видатних архітекторів Вікентія та Олександра Беретті буде жити в серцях киян завжди.

                Див. також статтю "Відвідування могили Вікентія Беретті" у 2014-2015 н. р.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта