Заходи до Дня української писемності та мови

27  жовтня 2023 р.


Заходи до Дня української писемності та мови

 

      День української писемності та мови з 1997 року традиційно святкували 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував українську писемну мову. Цьогоріч дата свята змінилася: Україна вперше відзначала День української писемності та мови 27 жовтня. Зміни пов’язані з переходом Православної церкви на новоюліанський календар.

       Свято української писемності та мови - це свято має глибинну духовну суть та історично звеличує нашу націю.


   

      Щороку в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. У ньому беруть участь знавці мови з двадцяти країн світу. Наші гімназисти також долучаються до участі у мовному марафоні. 

     Однією з традицій свята є радіодиктант національної єдності. У цьому році текст диктанту створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва радіодиктанту – «Дороги України». А прочитав текст наживо актор театру та кіно, виконавець головної ролі у новій кінострічці «Довбуш» Олексій Гнатковський.  Учні старшої ланки та вчителі Гімназії долучилися до написання радіодиктанту не лише щоб перевірити знання, а й щоб відчути духовну єдність із усіма українцями на рідній землі та поза її межами.

     

     Крім того, учні 5 класу під керівництвом учителя української мови та літератури Пучок Юлії Вікторівни із захопленням пройшли цікавий квест під назвою «Наша мова калинова». Діти завзято розгадували лінгвістичні шаради, анаграми, ребуси, шифрограми, «збирали» з частинок перлини усної народної творчості - прислів’я, приказки та фразеологізми, демонструючи командний дух, цілеспрямованість та наполегливість на кожному з етапів гри.

     А родзинкою дня став відеоколаж під назвою «Плекайте мову!», який напередодні створили гімназисти, прочитавши напам’ять рядки українських поетів, у яких звеличено й піднесено українську мову до рівня святині.

       Мова  є найціннішим надбанням та основою  духовного багатства народу! Тож нехай цей скарб єднає покоління та звеличує Україну!

           


Щиро вітаємо Вас зі святом!


G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта