Масляна. Плекаємо українські традиції

15 березня 2024 р.


Масляна.

Плекаємо українські традиції


                                                                                  Масляна, Масляна,

                                                                                Маслечком промащена,

                                                                                Приходь раненько,

                                                                                Зустрінемо тебе смачненько!

                                                                                Оладком, сиром, маслицем

                                                                                Та рум’яним млинцем!

 

    15 березня 2024 року в нашій Гімназії відбулося веселе, гучне та смачне святкування Масниці. У народі свято має назву Колодій і припадає на останній тиждень перед Великим постом. Це свято бере свій початок ще з дохристиянських часів.  За основною версією на Масляну слов'яни вшановували бога сонця Ярила. Відбувалися багаті гуляння, щоб язичницькі Боги подарували ранню весну та хороший урожай. А Колодій у народних віруваннях - це Бог шлюбу, примирення та злагоди.    

       

     

 

   Найвідомішим і улюбленим звичаєм на Масляну вважається випікання налисників, які символізують сонце, а також приготування вареників із сиром. До речі, вареник є символом молодого місяця - уособленням жіночої енергії.

      Святковий  захід  розпочала  директор  гімназії  Валентина  Петрівна.

Пані Валентина привітала гімназійну родину з Масницею, побажала  всім присутнім миру, злагоди, духовної енергії, добра та любові.

Обрядове дійство продовжила господиня заходу - вчитель української мови та літератури Пучок Юлія Вікторівна. Вона розповіла дітям про традиції святкування Колодія в Україні та запропонувала «покликати» Масляну в гості. Масляна, роль якої виконала вчитель початкових класів Спалінг Олена Юріївна, не  забарилася,  ще  й  привела  з  собою  всі  сім  днів   Масляного   тижня 

(учні  6 класу). Діти розповіли про символічне значення кожного дня Масляного тижня, а дівчата відтворили обряд, як традиційно «справляли колодки».

 

   


      У понеділок на Масляну зранку жінки гуртувалися «на колодки». На стіл клали сповите полінце і голосно викрикували: "Народився Колодій, народився". Взявшись за руки, тричі обходили довкола, роблячи ритмічні рухи, супроводжуючи їх вигуками та піснями:

 

   А вже наше дитя народилось,

   А вже дитя на світ Божий та й з’явилось!

 

   З колодкою носилися до суботи, бо "у понеділок вона народилася, у вівторок хрестилась, у середу - похрестини, у четвер колодка помирає, у п’ятницю її хоронять, а в суботу оплакують". «Воскресне колодка» аж на Великдень, зі світлим Воскресінням Христовим.

   За традицією в Україні заміжні жінки обходили ті родини, де були неодружені парубки й дівчата, і прив'язували їм колодку. У такий спосіб карали тих, хто не встиг одружитися. Парубки заздалегідь готувалися до Колодія, від якого можна відкупитися грішми, солодощами, а ще намистом, стрічками чи хустиною. Наші дівчата також продемонстрували, як «в’язали колодки», а хлопці показали, як «відкуплялися» подарунками.

   

   Крім того, учні 1 класу потішили глядачів бадьорим танком «Весняночка»,  а учні 4 класу зірвали шквал оплесків, виконавши сучасний танець «Маніфест» (хореограф – Близнюк Артем Вікторович).

   

   

 Свято продовжилося веселими іграми та забавами,  які неймовірно сподобалися і дітям, і дорослим!

 Завершилося гуляння проводами Масниці, символічним «спаленням» опудала Зими та закликом Весни!

   Обрядів у різних куточках неньки України було чимало, але спільною для всіх українців була ідея про те, що чим краще й веселіше вони проведуть зиму та зустрінуть весну, тим урожайнішим буде рік, а їх оминуть усілякі хвороби.  Завершилося свято дегустацією смачнючих традиційних страв, які готували на Масницю в різних регіонах України.

  



Щиро вітаємо усіх зі святом Масниці,

з нашим українським Колодієм!

Зичимо миру, міцного здоров’я та бадьорого духу!

Шануймо споконвічні українські традиції!


G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта