Літературно-музична композиція "Сила Лесиного слова"

25 лютого 2023 р.


Літературно-музична композиція

"Сила Лесиного слова"


 Хто вам сказав, що я слабка,

                                                                                                    що я корюся долі?

                                                                                                    Хіба тремтить моя рука

                                                                                                    чи пісня й думка кволі?

                                                                                                                             Леся Українка

      25 лютого  1871 року з’явилася на світ Леся Українка. Цей знаменний день став днем вшанування пам’яті  геніальної української поетеси і драматурга, талановитого прозаїка і перекладача, ученого-літературознавця і фольклориста-етнографа, публіциста, педагога, видавця, журналіста, поліглота, громадського діяча, знаної у всьому світі – Лесі Українки – окраси й гордості української нації.

      У нашій Гімназії 24 лютого 2023 року, на передодні дня народження Лесі Українки, відбувся урочистий захід до 152-ої річниці від Дня її народження. Організували й провели захід учителі-словесники Пучок Юлія Вікторівна, Трикіша Ольга Олександрівна, Венцковський Анатолій Мечиславович у співтворчості з учнями 3-11 класів.   

     

      Ведучі свята – восьмикласники  Хмілевський Матвій та Ченська Світлана – розповіли гімназійній родині, яким нелегким був життєвий шлях видатної мисткині,  адже змалку Лесі Українці довелося боротися з надважкою хворобою – туберкульозом кісток. Та не вдалося хворобі зламати надлюдську волю поетеси, не вдалося заволодіти її душею і розумом. І у хвилини душевного піднесення, і коли на серці негода, а думки затьмарені стражданням,  творча праця ставала найкращою розрадою і порятунком для. Боротьба і праця. Таким був зміст життя Лесі Українки, життя, гідного подиву і захоплення.

     

     Наші гімназисти натхненно читали поезію Лесі Українки напам’ять у супроводі ніжних інструментальних композицій.  Учениця 3 класу Фесюк Анастасія чарівно продекламувала перший вірш поетеси «Надія». А три сестрички-Лєшкови- Лєра, Ліза та Варвара-вразили присутніх справжньою акторською майстерністю, виступивши з поезією «Як дитиною, бувало…». Ніжним і тендітним серпанком сумної зажури був оповитий виступ восьмикласниці Лєшкової Лізи з віршем «Давня весна». А учениця 8 класу Аліна відтворила душевні прагнення та поривання поетеси у поезії «Хотіла б я піснею стати…». Одинадцятикласниця Філоненко Анастасія розкрила вольовий дух Лесі Українки, прочитавши поезію «Хто вам сказав, що я слабка…». А виступ восьмикласника Філоненка Дениса з віршем «За правду, браття, єднаймось щиро!» був ознаменований завзятим настроєм борця . Чарівні краєвиди мальовничої Батьківщини постали в уяві під час прочитання перлини пейзажної лірики – вірша «Красо України, Подолля…» учнями 6 класу Лазаускасом Тимофієм та Петриком Лукою. А учениця 9 класу Катерина перевтілилася у прекрасну Мавку. Талант Лесі-перекладача продемонстрували гімназисти середньої ланки: семикласниця Стефанська Олександра прочитала сонет Адама Міцкевича «Бахчисарай» польською мовою, а дев’ятикласник Адаля Амір – у перекладі поетеси. Учитель української мови та літератури Анатолій Венцковський нагадав присутнім про те, що Крим був, є і завжди буде українським, прочитавши поезію Лесі Українки «Тиша морська» із циклу «Кримські сонети». А фінальним акордом став виступ учениць 9 класу Ані та Даші з поезією «Contra spem spero!» українською та англійською мовами.

    

      Видатні митці ніколи не полишають нас. З'єднавши своє життя зі мріями та стражданнями людей, із їхнім пориванням до волі й щастя, вони крокують великим шляхом безсмертя. 

То ж будемо і ми вчитися терпінню, вірі, любові і надії у нашої неповторної Лесі Українки!


G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта