Свято вишиванки

18 травня 2023 р.


Свято вишиванки


   Сьогодні, 18 травня 2023 року, українці по всьому світу відзначають День вишиванки, що є  символом нашої єдності та самобутності. Наші гімназисти та вчителі також долучилися до цього свята.

  Вишиванка з давніх-давен є основним елементом українського національного одягу. Вишиті візерунками сорочки – відображення цінностей, традицій, культури та історії нашого народу. Історія української вишиванки налічує тисячі років. Давньогрецький історик Геродот описував скіфів, які жили в V тисячолітті до нашої ери на території нинішньої України та носили вишитий одяг, мали свою культуру, армію, державний стрій, мову. Але ще більш древній одяг, вишитий золотом, якому більше п'яти  тисячоліть,  знаходили в печерах на території Борщівської громади, і не тільки. Вишиванка – це древній код нашої нації.


      

       

     Українська вишиванка нарівні з українською писанкою є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

   Українська вишиванка – це не просто сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою. З давніх часів вишиванка слугувала оберегом, захищала від лихого, була символом міцного здоров’я, краси та щасливої долі.


  

  

    Починаючи від ниток і закінчуючи унікальним орнаментом, українська вишивка завжди мала сакральне значення. Крім того, у стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів, що обов'язково вплине на того, хто вдягає вишиванку.


  


                          


  Уперше День вишиванки відзначили у 2006 році. Свято започаткувала студентка історичного факультету Чернівецького національного університету Леся Воронюк. Вона запропонувала своїм одногрупникам певного дня прийти на заняття в етнічному одязі.

 

    


     А тепер це свято стало Міжнародним святом.


З Днем вишиванки!

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта