Святкування 104-ї річниці Незалежності Польщі

16 листопада 2022 р.

 

Святкування 104-ї річниці Незалежності Польщі



 

      16 листопада 2022 року в Національному музеї медицини України відбулося святкування 104-ї

річниці Незалежності Польщі.

Свято організувало Київське польське культурно-освітнє товариство ім. Адама Міцкевича на чолі з Головою товариства, заслуженим діячем культури Польщі Валентиною Дашковською.

      На заході були присутні почесні гості: Генеральний Консул Республіки Польща в Києві Яцек Гоцловський, почесний Голова правління товариства ім. Адама Міцкевича, заслужений діяч культури Польщі пані Ірена Гільова, директор музею медицини України, доктор медичних наук, професор Вадим Шипулін, Головний редактор польської газети „Dziennik Kijowski” Станіслав Пантелюк, Голова Київського національно-культурного товариства поляків «Згода» Олег Крисін, народний артист України Володимир Засухін, народний артист України Олег Дзюба.


            


    


                               

      У концертній програмі взяли участь артисти Національної філармонії України: заслужена артистка України Єлізавета Ліпітюк (сопрано); лауреат міжнародних конкурсів Сергій Бортник (тенор); лауреат міжнародних конкурсів ансамбль народних інструментів "Рідні наспіви" під керівництвом заслуженого працівника культури України Юрія Карнауха. Літературне слово – заслужений діяч культури України Світлана Корецька.


                                  


     


      А також у концерті взяли участь учні Приватної Лінгвістичної гімназії: Стефанська Олександра, Прудкий Святослав, Петрик Лука, Філоненко Денис, Андрущенко Богдан та Давиденко Арсеній.

      Під керівництвом учителя польської мови пані Ірени Дудки  учні розіграли сценку  «Розбори Польські». Учениця 6 класу Стефанська Олександра у красивій білій сукні та традиційному головному уборі уособлювала Польщу.


                 

     Дійство віднесло присутніх аж у 1772 рік, коли відбувся перший поділ Польщі. Три країни-загарбники - Росія, Австрія і Прусія - завоювали частину Польщі. Цей поділ продемонстрували на схематичній мапі учні гімназіі Петрик Лука, Андрущенко Богдан  та Філоненко Денис.


      


      У 1793 році відбувся другий поділ Польщі. На цей раз Росія і Прусія захоплюють ще частину земель Польщі. Учні знову продемонстрували це на мапі.

      Через два роки в 1795 році відбувся третій і останній поділ Польщі. Більше ділити було нічого. Країнами-загарбниками знову стали Росія, Австрія та Прусія. Від цього часу Польща перестає існувати на мапі. Це демонструють на сцені учні. Вони підходять до Олександри, яка уособлює Польщу, зв’язують її руки чорним шарфом та ставлять на коліна.

    Польський народ не погодився із втратою власної волі. І у 1830 році вибухнуло Листопадове  повстання, а в 1863 році – Січневе повстання. На жаль, ворог був у рази сильнішій. Проте поляки не падали духом і  з надією чекали моменту, коли зможуть повернути свою незалежність.

      Влітку 1914 року в Європі почалася Перша Світова війна. Тривала вона понад 4 роки, аж до листопада 1918 року. З одного боку знаходилися Німеччина та Австрія, з іншого  - Франція, Росія і Великобританія. Загалом у війні брало участь 33 країни світу.

     Країни-загарбники, які неодноразово розділяли між собою землі Польщі, виявилися по різні боки барикад. Саме цей факт пробудив у поляків надію на повернення власної незалежності.

     У Польщі та за її межами організовувалися польські військові об’єднання. Великої слави здобули військові збройні об’єднання під назвою Легіони, які почали існувати на теренах Польщі, захоплених Австрією. Вони боролися на західному фронті проти Російської імперії. Організатором Легіонів був Юзеф Пілсудський, невтомний борець за незалежність польського народу, а згодом – перший керівник польської держави. Також Польська армія буда створена у Франції. Саме вона брала участь у боях на західному фронті проти Німеччини.

      У 1917 році в Російській імперії почалася революція, яка призвела до повалення царського режиму. Наступного року відбулося повалення правління Австрії та Німеччини. Поразки всіх трьох країн-загарбників сприяли відновленню незалежності Польщі.

      У листопаді, не чекаючи підтримки ззовні, поляки самі приступили до роззброєння німецьких та австрійських військ. 11 листопада 1918 року був підписаний суверенний акт, який підтверджував офіційну незалежність Польщі. Після 123-х років неволі Польща нарешті стала незалежною. 

     Це продемонстрували учні на сцені, розв’язавши Стефанській Олександрі руки, що були завязані чорною стрічкою, та піднявши її з колін, що символізувало відновлення незалежності Польщі.


     Саме 11 листопада 1918 року Польща стала незалежною.

 

     Продовжив концертну програму учень 4 класу Прудкий Святослав, який прочитав вірш «Поляк малий». А пані Тамара Савенко прочитала вірш Марії Конопницької «Ojczyzna moja».

                        

                                    

      А на закінчення концерту учні гімназії разом із артистами Національної філармонії України  та усіма гостями свята виконали польську пісню «Hey, sokoly»,  яка об’єднала український і польський народи, їх культуру та слов’янське коріння.

 




    І сьогодні, в такий нелегкий для України час, поляки всіляко допомагають українцям  утвердити незалежність, свободу, цілісність територій та здобути перемогу в боротьбі з державою-загарбником росією.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта