Засівання на Старий Новий рік

14 січня 2023 р.

 

Засівання на Старий Новий рік

 

    Традиційно 14 січня, на Старий Новий рік, українці вшановують пам'ять святого Василя Великого, що здавна вважався покровителем землеробства, урожайності та достатку. І основним обрядом у цей день є засівання осель зерном - символом родючості, добробуту й благополуччя. За звичаєм, починали засівати зранку 14 січня. Дозволено «сіяти» лише хлопчикам і чоловікам: саме вони мають першими завітати  до оселі в новому році та впустити в будинок щастя, мир, добро, любов і злагоду. Посівальники щедро осипають домівку житом, пшеницею, ячменем чи гречкою і віншують господаря та його родину в обрядових величальних піснях. Вдячні господарі обдаровують парубків різними смаколиками, цукерками, фруктами, горіхами та грошима.

    

      Так і в нашій гімназії вже стало традицією засівати на Старий Новий рік.
14 січня зранку хлопці-гімназисти, вбрані в національний одяг, завітали до кожного класу, засіяли зерном та побажали усіляких гараздів нашій гімназійній родині. Учні та вчителі щиро подякували засівальникам та пригостили солодощами.

   

   

    Завітали парубки й до кабінету директора Валентини Петрівни. Вони побажали нашій очільниці здоров’я, щастя, злагоди, миру та достатку. Пані    Валентина щедро подякувала засівальникам солодощами та грошима.

                 

     Ми плекаємо в наших вихованцях пошану до звичаїв і традицій рідного народу, адже це невід’ємна частка української культури, національної свідомості та автентичності!

                                            Все буде Україна!

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта