День святого Андрія

13 грудня 2022 р.

 

День святого Андрія

 

      13 грудня православні віруючі християни відзначають День святого Андрія.

А ще в дохристиянські часи у наших  предків-слов’ян саме на цей день припадало свято Калити - вшанування Сонця як джерела світла і життя.  Тож це свято в народі називали Сонцесяйна Калита.

     За народним звичаєм у ніч з 12 на 13 грудня молодь збиралася в одній хаті на Андріївські вечорниці та влаштовувала веселі дійства з ворожіннями, забавами та веселощами.

      Наша гімназійна родина традиційно відзначає це свято.

      Учителі кафедри української мови та українознавства в цей день відтворили атмосферу Андріївських вечорниць. Підготували запашну калиту, пригощали варениками та іншими українськими стравами.

    

      Розпочала свято вчитель історії та українознавства Грідіна Анастасія Борисівна.   Вона розповіла гімназистам про історію життя Андрія Первозваного.

       А далі гімназійну світлицю, оформлену в етнічному стилі, заповнили звуки чудової народної пісні – це дівчата- гімназистки  зібралися на вечорниці, де на них чекала господиня – Пучок Юлія Вікторівна.

    

      Господиня згуртувала дівчат навколо діжі з тістом, щоб приготувати калиту - коржа з діркою посередині, який символізує сонце. Дівчата замішували калиту на щастя-долю, з добрими думками, з піснями, з приказками, щоб добро і злагода панували в житті. А поки калита «випікалася», дівчата розповіли, як у давнину традиційно  ворожили на судженого.

   

        А тим часом на вечорниці завітали парубки. Господиня запросила хлопців до світлиці, а дівчата почастували їх смачними варениками.

        Кульмінацією свята стало кусання запашної калити. Охороняв калиту пан Калитинський (Хмілевський Матвій, 8 кл.), який намагався не дати пану Коцюбинському (Філоненку Денису, 8 кл.) її вкусити. Хлопці відтворили діалог, який традиційно ці два герої вели між собою:

Добрий вечір, пане Калитинський!
— Здоров будь, пане Коцюбинський!
— Чого пожалував?
— Калиту кусати.
— А я буду сажею писати!
— А я вкушу!
— А я впишу!
— Ой чи впишеш, чи ні, я на білому коні і калита мені!


 


   Усі хлопчики гімназії мали змогу спробувати свої сили й відкусити шматочок калити. Той, хто не зміг вкусити калиту, був обмазаний сажею по обличчю.


У світле свято апостола Андрія Первозваного
сердечно вітаємо всіх!




Дай вам Бог здоров'я, сил і терпіння, міцності духу! Бажаємо мудрості у вчинках, і нехай ваші молитви будуть почуті!

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта