Засівання на Старий Новий рік

14 січня 2022 р.

 


Засівання на Старий Новий рік

 

        За давньою  слов'янською традицією на Старий Новий рік (він же день св. Василя) хлопчики, юнаки та чоловіки ходили по хатах і посівали оселі  зерном, в основному - житом, пшеницею, ячменем або гречкою, та вітали господарів. Посівати починали виключно зранку 14 січня. Бажаючи господарям всього найкращого, хлопці розкидали зерно по кімнатах і читали вітальні вірші та співали обрядові пісні. Здавна вважалося, що саме хлопчик має першим увійти до оселі в Новому році та впустити у дім щастя, радість, мир, достаток і благополуччя. Посівальники завжди були бажаними гостями, їх пригощали цукерками, яблуками, горіхами та іншими ласощами, обдаровували грошима, запрошували до святкового столу.

  

  

        Так і в нашій гімназії, дотримуючись народних традицій, 14 січня зранку хлопчики—гімназисти, вбрані у національний одяг,  заходили до  кожного   класу  і посівали. Засівальники  декламували святкові віршики, співали українські народні щедрівки, а в нагороду отримували солодкі гостинці від учнів та вчителів.

  

  

        Завітали засівальники й до кабінету директора  Валентини   Петрівни. Вони побажали їй здоров’я, щастя, радості, миру та достатку. Пані    Валентина подякувала  за  привітання і  щедро  почастувала засівальників  гостинцями.




Сієм, вієм, посіваєм,

З Новим роком Вас вітаєм!

На щастя, на здоров’я та на Новий рік,

Щоб уродило краще, ніж торік.

Жито, пшениця і всяка пашниця

Дай, Боже! Вечір добрий,

Щоб пиріг виріс довгий!.

Будьте здорові! З Новим роком!

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта