Свято Андрія Первозванного

13 грудня 2021 р.

 

Свято Андрія Первозванного

 

        13 грудня за традицією у Приватній Лінгвістичній гімназії відбулося свято Андрія. На свято був запрошений настоятель храму св. мучеників Адріана і Наталії отець Роман. Він розповів учням історію життя Андрія Первозванного та подарував дітям іконки з зображенням святого та книжечки з описанням його життєвого шляху.

  

        Андрій був рибалкою та мешкав в селищі Капернаум. Одного разу він почув звістку, що прийшов Іоанн Хреститель з Юдейської пустелі та проповідує наближення Царства небесного. Тоді ж він вирушив до річки Йордан та побачив, що коли Іоанн хрестив людей, на березі з’явилася людина, яку всі звали Ісусом з Назарету.

        Під час хрещення над Христом прояснилися небеса і йому на голову сів білосніжний голуб. Тоді Андрій зрозумів, що Ісус знає шлях в Царство небесне та назвав його рабином.

      

        Наступного дня Андрій та його брат Петро попрямували за Спасителем. Вони боялися наблизитися до нього та заговорити першими.

        Ісус помітив їх та запитав, що вони хочуть. Тоді брати все ж наважилися поцікавитись у Христа, де він живе, на що той сказав: «Ідіть і все побачите».

 

        Через деякий час Андрій та Петро рибалили на березі й до них підійшов Ісус Христос. Сказав: «Ідіть за мною». Андрій першим пішов за Ісусом, за що його й прозвали Первозваним.

        Ставши учнем Ісуса, Андрій побачив і диво воскресіння, і вознесіння Спасителя на Небеса. Христос сказав учням: «Іоанн хрестив людей водою, а ви будете хрещені Святим Духом».

     

        У день п'ятдесятниці, коли всі апостоли зібралися готуватися до великого апостольського служіння, з неба почувся шум та в повітрі виникли язики вогню. Після цього апостоли заговорили на різних мовах.

        Андрій Первозванний вирушив проповідувати слово Боже у Східні країни та звернув у віру різні народи й всюди зводив християнські церкви. Він тепер сам міг творити дива: зцілювати хворих, калік, незрячих, кволих тощо. З роками народ звертався до Андрія Первозваного як до свого зцілителя.

  

        У Синопі проповідника побили камінням, але він залишився неушкодженим і рушив далі. Він пройшов берег Чорного Моря, Причорномор’я та Крим. Потім він по Дніпру дійшов до гори та встановив там хрест і сказав своїм учням: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа!» Згодом тут був заснований Київ. А на місці встановлення хреста була споруджена Андріївська церква.

     

        Андрій дійшов до поселення слов’ян, потім повернувся в Рим і до Фракії. Останнім поселенням, яке відвідав апостол, стали Патри. Андрій Первозванний був там розіп'ятий на хресті у формі Х. Згодом, на честь цієї події, такий хрест назвали Андріївським. Також на місці розп’яття спорудили храм Андрія Первозваного, який є найбільшим у Греції.

  

        Віряни на День апостола Андрія ходять до церкви на службу, а незаміжні дівчата читають молитви та просять про хорошого чоловіка й щасливе сімейне життя.      

А ще в дохристиянські часи у наших  предків-слов’ян саме на цей день припадало свято Калити - вшанування Сонця як джерела світла і життя.  Тож це свято в народі називали Сонцесяйна Калита.

        У нашій гімназії також згадали народні звичаї та підготували у цей день запашну калиту, яку кусали усі охочі. Учні разом із учителями співали народні пісні, пригощалися варениками та іншими українськими стравами. Свято пройшло на славу!






G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта