День української писемності та мови

9 листопада 2021 року

 

 

День української писемності та мови

 

                                             Мова - це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості.

                                                                                          Іван Огієнко. 

 

        Щороку 9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови. Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 “Про День української писемності та мови”. Свято покликане згуртувати  українців на шляху до відродження національної духовності, зміцнення державності, формування громадянської позиції та патріотичного світогляду. Цікаво, що за православним календарем у цей день вшановують пам’ять преподобного Нестора Літописця – письменника, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі.


     Традиційно в цей день у Лінгвістичній гімназії відбуваються різноманітні  тематичні заходи. З огляду на карантинні обмеження та дистанційне навчання, вчителі-словесники організували заходи у онлайн-форматі. Для учнів молодшої та середньої ланок педагоги  провели  на уроках  української мови лінгвістичні вікторини, цікаві квести та мовознавчі турніри. А гімназисти старшої ланки написали диктант  про становлення, розквіт і розвиток нашої мови.  Крім того, діти  переглянули пізнавальні мультимедійні презентації  про українську мову та створили колажі, об’єднані гаслом «Мова – символ єднання українців».


        Упродовж століть українська мова зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Але  з кожним роком  наша  мова розквітає: носіїв української  стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує рідну мову в соцмережах та спонукає до спілкування  українською.

       Тож вивчаймо, шануймо та плекаймо українську, адже мова –      найважливіший чинник формування  національної свідомості!

 

 

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта