Відкритий урок з українознавства "Особливості народної медицини в Україні"

26 листопада 2020 року

 

Відкритий урок з українознавства

«Особливості народної медицини в Україні»

        У рамках тижня історії та українознавства 26 листопада 2020 року в Лінгвістичній гімназії було проведено у 5 класі відкритий урок з українознавства «Особливості народної медицини в Україні» (учитель Кандиба Л.І).

                           

        Учитель розповіла про етнографічні дослідження вчених у галузі народної медицини, які описували народні методи лікування. Ці дослідження почали з’являтися з другої половини ХІХ століття. Саме в цей час інтерес до народної медицини набув систематичного характеру.

                               

        Майже всі учні класу підготували цікаві повідомлення про лікарські рослини та особливості народного лікування. Так, Селютіна Поліна розповіла про цілющі властивості одвічного символу України - калину, а Мальчевська Марія – про мед. До того ж учениця почастувала п’ятикласників цим корисним і смачним продуктом із родинної пасіки. Стефанська Олександра ознайомила присутніх із лікувальними властивостями дуба та деяких лісових грибів.


        Зацікавила  учнів і розповідь Суботи Катерини, яка досліджувала вплив меліси та м’яти на людину як заспокійливого засобу при нервовому збудженні. Кривда Володимир підготував повідомлення про чорнобривці й зазначив, що настоянка з них покращує обмін речовин і зміцнює імунітет. Сіроштан Тимофій зацікавив гімназистів своєю розповіддю про лікувальні властивості листя подорожника. Він наголосив на тому, що коли не зняти верхній шар листка, то від рослини не буде користі, оскільки лікувальним є тільки сік рослини.


        Дойков Іван розповів про шипшину, нагадавши гімназистам про високий вміст вітаміну С у рослині, завдяки чому вона діє на хвороботворні бактерії та віруси. Тихий Андрій у своєму повідомленні про чистотіл звернув увагу на те, що він отруйний, проте також володіє лікувальними властивостями. Адже відомо, що чистотіл застосовували для лікування мозолів, шкірного висипу, виведення бородавок, а спиртовий розчин чистотілу використовували як дезінфікуючий засіб.

       Сурай Анатолій розповів про конвалію; Вілкова Валерія – про мати-й-мачуху; Євтушенко Нонна – про звіробій; Гоменюк Ангеліна – про чорницю; Черевик Костя – про користь часнику.

      На уроці була присуня директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна. Вона дала гімназисти мудрі практичні поради щодо використання народної медицини в родині.

    

        У цілому урок пройшов цікаво та змістовно. Учні дізналися, яка багата природа України лікарськими рослинами. У ході заходу школярі зрозуміли, як важливо берегти природу, яка дає нам сили, наснагу й життєву енергію!


G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта