Моя стежка до Кобзаря

9 березня 2021 р.

 

Моя стежка до Кобзаря

 

        9 березня 2021 року в 9 класі відбувся урок-конкурс під назвою «Моя стежка до Кобзаря», підготовлений вчителем української мови та літератури пані Оксаною Банзерук. Захід було приурочено до 207-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Учні Ліза Сиваченко і Настя Чекаленко представили сценку з книги Оксани Іваненко «Тарасовими шляхами» й запалили свічку пам’яті перед портретом поета.

      

        Основу конкурсної програми склали дві частини: конкурс читців поезій Т.Шевченка і конкурс знавців біографії та творчої спадщини Кобзаря. Конкурс читців мав на меті виразне читання віршів напам’ять, проникнення в їхній ідейно-художній зміст. Він був представлений кількома номінаціями: «Розкриття авторських сентенцій», «Акторська майстерність», «Найліричніше виконання», «Сучасне прочитання вірша», «Найемоційніше виконання», «Найпроникливіше прочитання», «Творчий задум», «Оригінальне прочитання».

     

Романтичну поезію «Лілея» проникливо прочитала дев’ятикласниця Софія Бородай. Вона розкрила образ кріпачки, знеславленої паном. Про долю нещасної, зрадженої коханим, людьми й родиною дівчини прочитала уривок із поеми «Катерина» Аня Короткевич. У вірші «Не кидай матері!» Аліна Данилевич напрочуд лірично змалювала образ матері-страдниці. Долю дівчини-сироти, скривдженої та покинутої напризволяще, представила в елегії «Думка»  («Нащо мені чорнії брови…») Сергєєва Женя. Іншу казково-реалістичну героїню-русалку із нещасливою долею представила Софія Губій, зачитавши однойменну романтичну баладу. Як щира сповідь поета, як крик його зболеної душі пролунала поезія «Минають дні, минають ночі…» у майстерному виконанні Насті Філоненко.

                    

До читання Шевченкових поезій долучилися і юнаки. Так, Артем Курочкін прочитав вірш «У нашім раї на землі…», продовжуючи тему жіночої долі у творчості Т.Шевченка. Дев’ятикласник Олександр Телега прочитав вірш «Не молилася за мене…», передавши переживання поета,  його тугу за волею.

А створенню у гімназистів відповідного настрою та сприйняттю ідейно-художнього й емоційного змісту  віршів сприяв музичний супровід, удало дібраний до кожного вірша дев’ятикласниками Іллею Ніколаєвим і Олександром Телегою.

Результати конкурсу виразного читання Шевченкових поезій виявилися такими:

-          у номінації «Найпроникливіше прочитання» перемогу здобула Софія Бородай;

-          у номінації «Найліричніше виконання» - Софія Губій;

-          у номінації «Найемоційніше виконання» - Настя Філоненко;

-          у номінації «Акторська майстерність» - Женя Сергєєва ;

-          у номінації «Творчий задум» - Аліна Данилевич;

-          у номінації «Оригінальне виконання» - Аня Короткевич;

-          у номінації «Сучасне прочитання вірша» - Саша Телега;

-          у номінації «Розкриття авторських сентенцій» - Артем Курочкін.

Найбільш активними в конкурсі юних біографів Кобзаря були: Ніколаєв Ілля, Семерунь Даша, Кубіца Каріна, Бородай Софія, Чекаленко Настя, Сиваченко Ліза.

У заключному слові вчитель висловила щиру вдячність учасникам конкурсної програми, ведучим і музичним режисерам, а також оформлювачам  класу, які допомогли прокласти нашу стежку пам’яті до Кобзаря.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта