Міжнародний день пам'яті Чорнобиля

26 квітня 2021 р.

 


Міжнародний день пам’яті Чорнобиля.


 

26 квітня стало чорною датою в історії українського народу, адже 35 років тому, 26 квітня 1986 року, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася, при цьому загинула одна людина – Валерій Ходимчук. У різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися. Суміш із розплавленого металу, піску, бетону та частинок палива розтеклася попід реакторним приміщенням. У результаті аварії стався викид радіоактивних  речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду, цезію, стронцію. Ситуація погіршувалася ще й тим, що в зруйнованому реакторі продовжувалися неконтрольовані ядерні та хімічні реакції, внаслідок яких відбувалося виверження продуктів горіння радіоактивних елементів і зараження ними великих територій. Зупинити це виверження із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів, які в основному померли від променевої хвороби.


        Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. 

        У цей день ми складаємо шану мужнім людям, які у трагічний час Чорнобильської катастрофи приборкували ядерну стихію, захищаючи українську землю та увесь світ від смертельної небезпеки.




        Ми вшановуємо ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції, які жертвуючи не лише власним здоровям, а й своїм життям, зупинили атомну стихію.

        Схилімо голови перед світлою памяттю наших земляків, героїв-чорнобильців.

 

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта