Інтелектуальне шоу "Лінгвістичний калейдоскоп" у 9 класі

24 лютого 2021 р.            

 

  

Інтелектуальне шоу «Лінгвістичний калейдоскоп»

у 9 класі

 

 

У межах декади української мови та літератури 24 лютого 2021 року вчитель-філолог Банзерук Оксана Вікторівна підготувала й провела інтелектуальну гру «Лінгвістичний калейдоскоп» для дев’ятикласників.

Ведучі заходу Софія Бородай і Каріна Кубіца оголошували умови конкурсів та зачитували завдання для команд. Шоу розпочалося з презентації візитівок команд, що їх яскраво представили капітани: Семерунь Даша  («Зірки») та  Ніколаєв Ілля («Словограй»).


Учасники по черзі відривали пелюстки диво-квітки з назвами вивчених розділів української мови й, обираючи певну категорію, виконували різноманітні цікаві завдання.

Гімназисти мали пройти крізь сім випробувань. У фразеологічному шоу «Показуха» капітани пояснювали командам значення стійких словосполучень мовою жестів.

Категорія «Орфографія» передбачала пошуки виходу з правописного лабіринту. Гімназисти мали знайти серед поданих слова зі спрощенням і без нього.


Інтригу тримав наступний конкурс – «Допитливий капелюшок», спрямований на перевірку знань з морфології. Кожний гравець «витягував» слово із капелюха і визначав його належність до певної частини мови.

Обравши категорію «Лексикологія», гімназисти мали змогу згадати групи слів за значенням і виявити навички редагування речень із лексичними помилками. З цим завданням суперники впоралися легко й швидко.


У наступному конкурсному випробуванні – креативному лото «Одним словом» – дев’ятикласники продемонстрували бездоганні знання із синтаксису української мови.

У категорії «Графіка» учасники гри повторили графічні знаки українського алфавіту, а також виявили неабияку кмітливість при доборі й розмежуванні паронімів та омонімів.

У фінальній категорії «Лексикографія» команди впізнавали й називали слова за їхнім словниковим значенням.


Упродовж гри рахунок коливався. Особливо активними, крім капітанів Семерунь Даші й Ніколаєва Іллі, були Чекаленко Настя, Сиваченко Ліза, Філоненко Настя, а також Романчук Даша та Косицька Софія, які здобули для своїх команд найбільшу кількість балів. З невеличким відривом перемогла команда «Зірки»! Вітаємо!

Нагородою для всіх присутніх став гарний настрій, а стимулом для юних інтелектуалів – найвищі оцінки за урок!

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта