Відкритий урок зарубіжної літератури

18 жовтня 2019 року

 

                                Відкритий урок зарубіжної літератури


                                  «Перлини мудрості Омара Хайяма» у 8 класі

                                                                  Я тільки й знаю, що знання шукаю.
                                                                  В найглибші таємниці проникаю.
                                                                  Я думаю вже сімдесят два роки
                                                                  І бачу, що нічого я не знаю.

                                                                                                       Омар Хайям


    18 жовтня 2019 року вчитель зарубіжної літератури Боліла Лариса Анатоліївна провела відкритий урок зарубіжної літератури «Перлини мудрості Омара Хайяма» для учнів 8 класу.


    На урок завітали запрошені гості: засновник та директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна, а також учителі-словесники Трикіша Ольга Олександрівна та Пучок Юлія Вікторівна.

               

   Урок розпочався захоплюючою розповіддю вчителя про життя і творчість видатного персько-таджицького філософа, мислителя, математика, астронома й поета Омара Хайяма. Сучасники називали Омара Хайяма «перекладачем думок неба на мову людей». І справді, все життя мудреця – це постійний пошук істини, прагнення пізнати сенс людського існування, розгадати таємниці Всесвіту. А свої міркування поет втілив у оригінальній формі рубаї – чотиривіршах філософсько-ліричного змісту. Лариса Анатоліївна продемонструвала гімназистам «Рубаят» - чудову ілюстровану збірку рубаї .


   Восьмикласники заздалегідь готувалися до уроку, тож на наступному етапі учні презентували цікаві творчо-пошукові розвідки про Омара Хайяма як математика, астронома і філософа. Крім того, чудовим сюрпризом для всіх присутніх стала інсценівка «Східний базар». У веселій динамічній формі діти розповіли про зародження любові до мудрості й книги у видатного мислителя.

        

    Цікавим фрагментом уроку став перегляд епізоду кінострічки «Прорицатель Омар Хайям. Хроника легенды», в якому йшлося про скромність філософа та його презирство до пихатості й гордині. Маленькі розумники зробили висновок, що в будь-якій ситуації потрібно залишатися Людиною.

    Насамкінець восьмикласники прочитали напам’ять найцікавіші рубаї Омара Хайяма, проаналізували їх зміст і разом з філософом здійснили мандрівку шляхом пошуку істини до найпотаємніших глибин знання.


                    

    Підбиваючи підсумки уроку, учні дійшли висновку, що Омар Хайям у своїй творчості звеличує одвічні цінності, вчить любити життя, дбати про духовність, не втрачати гідності, саме тому ідеї видатного мислителя залишаються актуальними й донині.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта