Літературна вітальня "Лірика поетів-шістдесятників"

27  лютого 2020 р.

 

Літературна вітальня

«Лірика поетів-шістдесятників»

 

Як в нації вождя нема,
                                                                        Тоді вожді її —поети.   

                                                                                      Євген Маланюк

                                                            

 

   27 лютого 2020 року вчитель української мови та літератури Пучок Юлія Вікторівна запросила учнів 11 класу до літературної вітальні. Мета заходу - познайомити гімназистів із лірикою поетів-шістдесятників, зрозуміти особливості поетики майстрів слова, а також розвивати естетичний смак, формувати моральні цінності, почуття любові, гідності, шляхетності, витонченості.


    Захід розпочався зі вступної лекції вчителя про шістдесятництво як культурологічне  й соціальне явище. Учитель розповіла учням про українську національну інтелігенцію, яка найповніше реалізувала себе в період тимчасового послаблення комуністично-більшовицького тоталітаризму і хрущовської «відлиги» та на початку і в середині 1960-х  років (звідси й назва). 


    Основу руху шістдесятників склали поети Іван Драч, Василь Симоненко, Ліна Костенко, Василь Стус, Борис Олійник. Вони протиставляли себе офіційному догматизмові, сповідували свободу творчого самовираження та культурний плюралізм. Українські митці-шістдесятники своїми творами й активною громадською позицією намагалися відроджувати національну свідомість, боролися за збереження української мови та культури, сприяли демократизації суспільно-політичного життя.

 

    Учитель підготувала відеопрезентації про тернисті долі поетів-шістдесятників, які були й залишаються взірцем самодостатності, стійкості й величі духу. А одинадцятикласники  заздалегідь вивчили поезію  напам`ять, яку і продекламували на уроці.

 

   У затишній атмосфері духовного спілкування з досконалим мистецтвом слова діти поринули  у філософію  поетичних творів,  аналізували  їх особливості й не приховували захоплення від змісту кожного рядка.

 

   Насамкінець діти висловили враження від заходу й зробили висновок, що шістдесятництво - це справжній філософський феномен і новий відлік часу інтелектуальної історії України.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта