День соборності України

22 січня 2020 р.

 

 

День Соборності України


 

22 січня 2020 року у Лінгвістичній гімназії відбулася урочиста лінійка, присвячена 101-й  річниці з Дня проголошення Соборності України.

 Учитель українознавства Кандиба Людмила Іванівна, нагадала, що 101 рік тому, 22 січня 1919 року, на Софійській площі в Києві відбулося урочисте проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.  Ця подія, про яку мріяло не одне  покоління українських патріотів, стала підґрунтям для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. 

У розмаїтті жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали «живим ланцюгом злуки» Схід і Захід України, у якому взяли участь близько 5 мільйонів українців. Живий ланцюг був понад 500 кілометрів: починався в Івано-Франківська від Центрального народного дому (колишньої резиденції парламенту ЗУНРу і місця прийняття Акту Злуки), йшов через Стрій, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир до Києва. Ця громадсько-політична акція засвідчила готовність українців до відстоювання своїх національних ідеалів, які були проголошені ще в 1919 році.

    Учні гімназії зачитали поетичні рядки, сповнені духом патріотизму та любові до рідної України:

Я — українець. Є у мене право
На рідну мову та свою державу,
На гордий прапор золотисто-синій,

На щастя жити у такій країні.
Я — українець. Хочу право мати
Завжди усе, що думаю, казати,

 На незалежну та міцну державу,
На все, що гарантовано по праву.
Я — українець. І моє це право
Любити землю горду й величаву,
Та дух свободи набирати в груди.
Я — українець. Був ним, є, і буду!


       

Наприкінці  свята  усі вчителі, гімназисти взялися  за руки, щоб утворити «живий ланцюг», який став утвердженням духовної єдності нашої гімназійної родини.

      

      

  

      

      

День Соборності  це нагадування про те, що сила нашої держави –  в єдності українського народу! Віримо, що територіальна цілісність України навіки залишатиметься непорушною!



 

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта