Відкритий урок у 8 класі "Декоративно-ужиткове мистецтво України"

15 листопада 2019 р.

 

 

Відкритий урок у 8 класі

"Декоративно-ужиткове мистецтво України"

 

15-го листопада 2019 р. в рамках декади історії права та українознавства вчитель Кандиба Людмила Іванівна провела відкритий урок у 8 класі на тему «Декоративно-ужиткове мистецтво України» під час якого учні дізналися  про найрізноманітніші види декоративно-ужиткового мистецтва України.


     

         Учні 8 класу Курочнік Артем та Розумнюк Артем розповіли про визначених цього виду мистецтв його поділ з певним призначенням. Бо ж зачильновідомо, що речі створювались не лише для естетичного задоволення, та прикрашали оселю й мали практичне значення.


         Про петриківський розпис як вид  ДУМ, який занесений до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО в 2013 р. розповів Ніколаєв Ілля, демонструючи при цьому кращі зразки петриківського розпису на інтерактивній дошці.

  

         Ляльки-мотанки – давні обереги українців. Такі малюнки уособлювали собою єднання сімейних зв’язківки поколінь. Ляльки з’явилися на Україні приблизно 5 тисяч років тому, як символ добра та благополуччя, символ надії на краще, та як сильний сакральний предмет. Саме про них розповіла Чекаленко Настя та показала учням класу декілька зразків власноручно зроблених ляльок.

    

         Слава нашого національного мистецтва-вишиванки виходить далеко за межі України, Вишиванка – це символ здоров’я та краси, щасливої долі, любові та святості; крім того вишиванка – це ще й оберіг Символіка вишиванки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові-нареченому, чоловікові чи хлопцеві, дівчині чи заміжній жінці.

         Саме про типи традиційних сорочок та використаних матеріалів при вишиванні й розповідали учениці 8 класу Бородай Софія та Короткевич Анна, бо ж учні всього класу прийшли на урок у вишиванках, а дівчата одягнули красиві; барвисті українські віночки.


         Саме про значення квітів та стрічок в українському вінку розповіли Філоненко Анастасія та Губій Софія.


         Вишитий рушник здавна є атрибутом української обрядовості: Він іде з українським протягом всього його життя: хрещених дітей - рушник, сватання – рушник, а вже українське весілля годі було й уявити без рушників, а їх вишивали на весілля не менше 50. Про український рушник та його використання в звичаях, обрядах, традиціях українського народу розповіли та показали зразки рушників з багатьох регіонів України Романчук Дарина та Косицока Софія. Про мистецтво виготовлення з глини різноманітках гончарних виробів розповів Мироненко Ярослав та продемонстрував на інтерактивній дошці гончарні вироби з усіх регіонів України, а також сам процес виготовлення найрізноманітніших гончарних виробів.


         Не менше цікавим був виступ і Телеги Олександра про такий вид ДУМ як різьблення про дереву воно багато різноманітніших виробів із різьблення по дереву.

         Дуже змістовна й цікава була розповідь учениць 8 класу Семерунь Дарини та Савченко Єлизавети про стародавні українські обереги.

    

     

         Урок пройшов дуже цікаво й змістовно. Учні багато дізнались про особливості ДУМ України в житті нашого народу.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта