Відкритий урок позакласного читання "Загадковий світ балад"

25 жовтня 2018 року

 

Відкритий урок позакласного читання

«Загадковий світ балад»

 

     25 жовтня вчитель російської мови та зарубіжної літератури Боліла Лариса Анатоліївна організувала й провела відкритий урок позакласного читання «Загадковий світ балад» у 7-А

та 7-Б класах. На уроці були присутні запрошені гості: засновник та директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна, заступник директора з навчально-методичної роботи Ярмоленко Олександра Василівна, вчитель зарубіжної літератури Пучок Юлія Вікторівна та вчитель англійської мови Блажкевич Тетяна Анатоліївна.


       

        Для семикласників це був підсумковий урок розділу «Билини і балади». На попередніх уроках діти ознайомилися з поняттям та ознаками балади, фольклорними та літературними зразками цього жанру, зокрема з захватом прочитали шедеври Адама Міцкевича, Роберта Льюїса Стівенсона та Фрідріха Шиллера, а також написали твори про улюблених героїв балад. Учитель розпочала урок з повторення теоретичних відомостей про жанр балади та зачитала уривки найцікавіших учнівських творчих робіт.


     

       У рамках підготовки до уроку позакласного читання діти вивчили напам’ять та інсценізували кілька нових балад. Неабиякі акторські здібності продемонстрували Семерунь Дар’я, Мішкой Андрій, Філоненко Настя та Ніколаєв Ілля, перевтілившись у героїв балади С.Маршака «Старуха, дверь закрой». Майстерно прочитала баладу А.Міцкевича «Альпухара» Косицька Софія. Відомий сюжет балади О.Пушкіна «Песнь о вещем Олеге» талановито розкрив Мироненко Ярослав. Чикаленко Настя наголосила на важливості самопізнання, прочитавши «Баладу прикмет» Франсуа Війона. Учні-«критики»  мали  власне завдання: вони, як справжні літературознавці, аналізували балади, чітко формулюючи їх ідеї та повчальний зміст.


     


      Надзвичайно емоційним елементом уроку став перегляд відеоролика, де юнак неперевершено прочитав «Баладу про фарби» Р.Рождественського. Ідеєю відомої балади

є засудження жахіть війни та усвідомлення її руйнівних наслідків. Звичайно, вчитель не могла залишити поза увагою трагічні події української історії сьогодення. Запитавши у семикласників, якою є заповітна мрія українців, Лариса Анатоліївна почула відповідь свідомих громадян: «Щоб закінчилася війна…і в Україні панували мир і злагода». А фінальним акордом уроку стала пісня «Чорна квітка», присвячена загиблим воїнам АТО, у виконанні вчителя музичного мистецтва Галанської Валерії Валеріївни.


     

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта