Літературний салон "Перлини Срібної доби"

23 жовтня 2018 р.

 

Літературний салон «Перлини Срібної доби»

                                            

                                                                        Век Серебрянный…Век из света…

                                                                        Век поэзии…Век мечты…

                                                                        Бытия век. Век человека.

                                                                        Мысли век. И век красоты…

                                                                  

    23 жовтня учитель зарубіжної літератури Пучок Юлія Вікторівна запросила шанувальників поетичного слова до літературного салону «Перлини Срібної доби». Мета заходу – ознайомити старшокласників із поезією С.Єсеніна, А.Ахматової, В.Маяковського, М.Цвєтаєвої, О.Блока, Б.Пастернака, К.Бальмонта та ін., а також   розвивати індивідуальні здібності учнів через декламацію поезії й формувати в гімназистів художньо-естетичну культуру.


     

    До літературного салону завітали запрошені гості: засновник та директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна, заступник директора з навчально-методичної роботи Ярмоленко Олександра Василівна, заступник директора з організаційних питань Лозицька Анна Сергіївна, вчитель російської мови та зарубіжної літератури Боліла Лариса Анатоліївна, вчителі англійської мови Блажкевич Тетяна  Анатоліївна та Горбанівець Вікторія Олександрівна.   


     

    Захід розпочався з пізнавальної розповіді вчителя про історико-культурний розвиток епохи Срібної доби. Вислів «срібна доба» перегукується з пушкінською епохою в російській літературі, яку традиційно називають «золотою добою». Поети Срібної доби не стільки продовжували традиції  О.Пушкіна, скільки відходили від них, орієнтуючись на  західну, зокрема французьку, модерністську поезію. Водночас вони шукали і свій власний, оригінальний, творчий шлях. Першим з нових напрямів був символізм, основною рисою якого є те, що конкретний художній образ перетворюється на багатозначний символ.  Акмеї­сти виступили за відображення земного, конкретного, предметного і ясного світу, з його формами, обрисами, барвами й пахощами, за ясність і конкретність слова. Футуристська естетика базується на антитрадиційності.

А «новоселянська поезія» ідеалізує селянське життя, його моральні цінності та побут.


       

   Потім учитель запропонувала гостям поринути в атмосферу літературного салону початку 20 століття й запросила старшокласників, перевтілених в образи  поетів Срібної доби. Учні натхненно читали вірші в супроводі інструментальних композицій. Крім того, багато поетичних творів цієї епохи стали романсами. Учитель музичного мистецтва Галанська Валерія Валеріївна чарівно виконала відомий романс на слова Марини Цвєтаєвої «Мне нравится, что Вы больны не мной…» та пісню на слова Бориса Пастернака «Зимняя ночь».


      

   А на завершення до всіх присутніх звернулася засновник та директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна. Директор подякувала вихованцям за естетичне задоволення, акторську майстерність, творчі здібності та дала настанову й надалі розвивати таланти до мистецтва.

 

                                                                      Век – Душа…Век – Поэт…

                                                                      Звука век…Слова век…

                                                                      Сколько тайн и имен!

                                                                      В этот век я влюблен…

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта