Зовнішнє незалежне оцінювання 2018


Важливо!


Для допуску до пункту проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Ви повинні пред’явити:

1) Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання;


2) Документ, на підставі якого здійснено реєстрацію

(назва, серія (за наявності) та номер якого зазначені

в Сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання);


3) Запрошення-перепустку

для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.



Зовнішнє незалежне оцінювання


Посилання на офіційні джерела:


І.     Сайт Українського центру оцінювання якості освіти:

        Особливості реєстрації на ЗНО у 2018 році


І.      Наказ Міністерства освіти і науки України № 25 від 10 січня 2017 року

                  "Деякі питання нормативного забезпечення зовнішнього незалежного оцінювання

                  результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти"


ІІ.    Лист Міністерства освіти і науки України № 1/9-27 від 22 січня 2018 року

                  "Щодо особливостей проведення державної підсумкової атестації

                   з іноземних мов у 2017/18 навчальному році"




Основне про ЗНО


     Відповідно до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України, 2018 року для вступу до вищих навчальних закладів зараховуватимуть результати зовнішнього незалежного оцінювання 2016, 2017 та 2018 років. З англійської, іспанської, німецької та французької мов прийматимуть результати лише 2018 року. Результати 2018 та попередніх років стануть непорівнювальні й це пов’язано з тим, що змінено формат сертифікаційної роботи з іноземної мови.


                Новації тестів з англійської, іспанської, німецької та французької мов:

1) додано частину «Розуміння мови на слух», яка передбачатиме прослуховування звукових фрагментів і виконання завдань;

2) збільшено кількість завдань – 59 та тривалість тесту (150 хвилин);

3) учасники, які оберуть іноземну мову як предмет державної підсумкової атестації, отримають результат ДПА (за шкалою 1–12) залежно від рівня, на якому вони цю мову вивчали:

  • для тих, хто вивчав мову на профільному рівні, оцінкою за ДПА буде результат виконання всіх завдань;
  • для тих, хто вивчав мову на рівні стандарту або академічному, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань 1–32 і 49–59.

     Учасники, яким іноземна мова потрібна для вступу до вищих закладів освіти, мають виконувати усі завдання тесту, незалежно від рівня, на якому вони цю мову вивчали. Результати зовнішнього незалежного оцінювання (за шкалою 100–200) буде визначено за результатом виконання всіх завдань тесту.

    Зміст і складність завдань тестів відповідатиме Програмі зовнішнього незалежного оцінювання, що враховує специфіку вивчення іноземної мови на рівні стандарту (академічному) та на профільному рівні. Тому тестування передбачає виконання сертифікаційної роботи, що містить завдання різних рівнів складності.

    Кожен учасник зовнішнього оцінювання має право скласти тести щонайбільше з чотирьох навчальних предметів з переліку:     

 

• української мови і літератури

• історії України

• математики

• біології

• географії

• фізики      

• хімії

• англійської мови

• іспанської мови

• німецької мови

• французької мови


      Переклад завдань сертифікаційних робіт з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії буде здійснюватися кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами.

        Основні терміни зовнішнього незалежного оцінювання в інфографіці.



Пункти проведення ЗНО-2018



 





Процедура реєстрації

 

      Реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2018 року розпочнеться 6 лютого та триватиме до 19 березня. Унесення змін до реєстраційних даних – з 6 лютого до 2 квітня 2018 року.

      Інформацію щодо реєстрації у 2018 році буде оновлено після затвердження відповідних нормативних документів. Просимо слідкувати за новинами.


                      

                      

                      

                      

                      

                      

                      

                      





Державна підсумкова атестація

у формі зовнішнього незалежного оцінювання

 

     Для випускників загальноосвітніх навчальних закладів 2018 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів будуть зараховані як оцінки за державну підсумкову атестацію за шкалою 1–12 балів. Першим обов’язковим предметом ДПА є українська мова і література (частина з української мови). Другим – за вибором випускника: математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття). Третій предмет випускники обирають самостійно із запропонованого вище переліку.

     Також 2018 року державну підсумкову атестацію з української мови і літератури у формі зовнішнього незалежного оцінювання проходитимуть учні (слухачі, студенти) професійно-технічних і вищих навчальних закладів, які 2018 року здобудуть повну загальну середню освіту.

                

           



Установлення «порогового бала»


      Для визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року з кожного предмета буде встановлено «пороговий бал», тобто та кількість тестових балів, яку може набрати мінімально підготовлений абітурієнт. Засідання з визначення порогового бала транслюється онлайн. У 2018 році пороговий бал з математики, української мови і літератури, іноземних мов, біології буде визначено до 14 червня, з історії України, географії, фізики, хімії – до 20 червня.  Учасники тестування, які не подолають «поріг», не зможуть використати результат зовнішнього оцінювання з цього предмета для вступу до вищих навчальних закладів. Усі абітурієнти, результати яких будуть не нижчими від «порогового бала», отримають оцінку за шкалою 100–200 балів і матимуть право брати участь у конкурсному відборі під час вступу на навчання.


             



ДПА у формі ЗНО

 

     У 2018 році як оцінки за ДПА для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів буде зараховано результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів (наказ Міністерства освіти і науки України від 31 липня 2017 року № 1103 «Деякі питання проведення в 2018 зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти»):

1) українська мова і література (українська мова);

2) математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття) – за вибором

випускника;

3) навчальний предмет за вибором випускника (математика, історія України, англійська,

іспанська, німецька, французька, мови, біологія, географія, фізика, хімія).

   Звертаємо увагу, що для проходження ДПА можна обрати й математику, й історію України.

    У разі проходження ДПА у формі ЗНО з іноземної мови, випускники старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2018 року, які вивчали цю іноземну мову:

  • на рівні стандарту або академічному рівні, отримують оцінку за державну підсумкову атестацію за результатами виконання завдань 1–32 і 49–59 (43 завдання);
  • на профільному рівні, отримують оцінку за державну підсумкову атестацію за результатами виконання усіх завдань тесту (59 завдань).

     Також у 2018 році ДПА у формі ЗНО з української мови і літератури (українська мова) проходитимуть учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів, які в 2018 році здобудуть повну загальну середню освіту.

     Як оцінки за ДПА буде зараховано результати виконання всіх завдань сертифікаційної роботи або частини з них (залежно від навчального предмета).



Апеляції

 

     З метою захисту прав осіб, які брали (беруть) участь у зовнішньому оцінюванні, а також реєструються для участі в ньому в Українському центрі оцінювання якості освіти діє апеляційна комісія.

     У Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти передбачено можливість оскарження та подання учасниками апеляційних заяв щодо:

  • відмови в реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні;
  • порушення під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання в пункті його проведення, що може вплинути на об’єктивність результату зовнішнього незалежного оцінювання;
  • результатів зовнішнього незалежного оцінювання або рішення про його анулювання.

 

Відмова в реєстрації (перереєстрації) для участі в зовнішньому оцінюванні

     У разі відмови в реєстрації (перереєстрації) для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні, особа може оскаржити рішення регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти.

    Заяву щодо відмови в реєстрації (перереєстрації), засвідчена особистим підписом заявника,  разом з повідомленням регіонального центру про відмову в реєстрації та комплектом реєстраційних документів, за результатами розгляду якого було відмовлено в реєстрації, треба подати до Українського центру оцінювання якості освіти протягом 14 календарних днів з дня завершення переєстрації.

     У 2018 році останній день подання такої заяви – 16 квітня.

     Апеляційну заяву розглядають протягом 10 днів з урахуванням дня її надходження.


Порушення процедури під час проведення зовнішнього

незалежного оцінювання в пункті тестування

    Такими порушеннями можуть бути, наприклад, неправильний відлік часу, відведеного на виконання сертифікаційної роботи, дії або бездіяльність працівників пункту ЗНО, що негативно вплинули на якість виконання сертифікаційної роботи тощо.

     Апеляційну заяву щодо порушення процедури проведення зовнішнього оцінювання треба подати через уповноважену особу Українського центру в день проведення тестування в пункті зовнішнього оцінювання до виходу з нього.

     Розгляд таких заяв здійснюють регламентні комісії при регіональних центрах оцінювання якості освіти протягом 3 робочих днів з урахуванням дня їх надходження.

    Рішення регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти може бути оскаржене. У такому разі учасник подає заяву до апеляційної комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти протягом 5 робочих днів з моменту отримання рішення регламентної комісії відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Таку заяву розглядають протягом 10 робочих днів з дня її надходження.


Оскарження результату зовнішнього оцінювання

або рішення про його анулювання

 

      Апеляційну заяву щодо результатів зовнішнього незалежного оцінювання учасник тестування  має право подати в разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результату зовнішнього оцінювання з певного навчального предмета, незгоди з рішенням щодо анулювання результату.

    Таку заяву подають до Українського центру протягом 5 календарних днів з урахуванням дня офіційного оголошення результатів зовнішнього незалежного оцінювання з певного навчального предмета (сесії). Дату подання заяви визначають за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті. Апеляційна комісія при Українському центрі оцінювання якості освіти розглядає заяву протягом 15 календарних днів з урахуванням дня її надходження.

     Звертаємо увагу на те, що розгляд апеляційної заяви – це фактично повторне визначення результату зовнішнього незалежного оцінювання. Адже в цьому разі здійснюють повторну технічну та предметну перевірки бланків відповідей.

     Технічну перевірку виконання завдань сертифікаційної роботи проводять з метою встановлення правильності визначення результату зовнішнього оцінювання за наслідками обробки бланка відповідей типу А, а також додаткової персоналізації сертифікаційної роботи.

    Предметна перевірка виконання завдань сертифікаційної роботи передбачає встановлення об’єктивності оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю шляхом проведення повторного оцінювання наданих відповідей.

    За результатами повторних технічної та предметної перевірок апеляційна комісія може бути ухвалено одне з таких рішень:

  • відмовити в задоволенні апеляційної заяви (результат, визначений раніше, підтверджується);
  • задовольнити апеляційну заяву (попередньо встановлений результат буде змінено).

 У разі задоволення заяви щодо результатів ухвалюють одне з таких рішень:

  • про відновлення результату зовнішнього оцінювання (у тому випадку, якщо попередньо результат було анульовано);
  • про збільшення або зменшення кількості балів, отриманих учасником зовнішнього оцінювання.

      Звертаємо особливу увагу на те, що визначений раніше результат може бути змінений у бік зменшення кількості балів. Щоб уникнути прикрощів, пов’язаних з можливим зниженням результату, радимо попередньо завантажити скан-копію бланків відповідей та об’єктивно оцінити результат виконання тесту учасником. Скан-копії бланків будуть розміщені на інформаційних сторінках після оголошення результатів з певного предмета. Щоб ознайомитися зі скан-копіями бланків відповідей, достатньо зайти на свою інформаційну сторінку та сформувати запит.

    Інформація про дату, час і місце проведення засідання апеляційної комісії, на якому здійснюватиметься розгляд заяв щодо результатів, а також списки осіб, заяви яких розглядатимуться на засіданні, розміщуються на веб-сайті Українського центру.

      Учасники зовнішнього оцінювання (їх законні представники) можуть бути присутні на засіданні, під час якого розглядаються подані ними апеляційні заяви.

     Заявник може відкликати заяву щодо результатів до початку її розгляду на засіданні апеляційної комісії. У такому випадку розгляд заяви припиняється.

     Інформацію про результат зовнішнього оцінювання, установлений апеляційною комісією, буде розміщено на інформаційних сторінках учасників зовнішнього оцінювання не пізніше 3 робочих днів з дня прийняття рішення, у вигляді витягу з протоколу в електронному вигляді, засвідченого електронним цифровим підписом голови апеляційної комісії.

     Апеляційну заяву радимо надсилати рекомендованим листом за адресою: вул. Володимира Винниченка 5, м. Київ, 04053 (із поміткою «Апеляційна комісія УЦОЯО»).

     Також наголошуємо, що в нормативних документах не передбачена можливість оскаржувати зміст завдань сертифікаційної роботи з певного предмета або правильність установлених і затверджених відповідей. Тому апеляції та звернення щодо змісту тестових завдань на засіданні апеляційної комісії не розглядатимуть.

   Просимо ознайомитися з «Положенням про апеляційну комісію при Українському центрі оцінювання якості освіти». Документ визначає основні функції та особливості діяльності апеляційної комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти.



Додаткова сесія

 

      Учасники, які не змогли взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання через поважні причини, можуть зареєструватися для участі в додатковій сесії.

       Для цього протягом 5 робочих днів з урахуванням дня проведення тестування необхідно подати до регіонального центру заяву щодо участі у додатковій сесії та документ, що підтверджує причину неучасті в основній сесії. Зразки заяв розміщено на сайтах регіональних центрів.

       До поважних причин належать:

  • хвороба в день проведення ЗНО з певного навчального предмета;
  • стихійне лихо, у тому числі пожежа, повінь, землетрус, військові дії або суспільні збурення, техногенна катастрофа в день або переддень проведення тестування;
  • викрадення одного з документів, необхідних для  допуску  до  пунктів   проведення   ЗНО,     що трапилося до проведення тестування, але не раніше ніж за 5 календарних днів;
  • смерть рідних по крові або по шлюбу, яка сталася до проведення ЗНО, але не раніше ніж за 7 календарних днів;
  • участь у міжнародних, всеукраїнських заходах (змаганнях, конкурсах, олімпіадах тощо), включених до офіційних заходів Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України, Міністерства молоді та спорту України, або відрядження до/з місць їх проведення.

   Також подати заяву щодо участі у додатковій сесії можуть особи які:

  • брали участь у тестуванні, але стосовно них допущено порушення процедури проведення зовнішнього оцінювання, що підтверджено рішеннями регламентних комісій;
  • брали участь у тестуванні, але не змогли завершити виконання сертифікаційної роботи у зв’язку з різким погіршенням стану здоров’я або виникненням у пункті зовнішнього оцінювання інших обставин, що могли становити загрозу для їхнього життя та здоров’я.

     Детальніше про умови участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання можна ознайомитися за посиланням.

      У 2018 році додаткову сесію зовнішнього оцінювання буде проведено з 02 до 11 липня. Графік проведення додаткової сесії  буде затверджено до 30 квітня.

      Повідомлення про місце та час проведення додаткової сесії розміщується у вигляді запрошень-перепусток на інформаційних сторінках учасників зовнішнього оцінювання не пізніше ніж за п’ять календарних днів до проведення додаткової сесії зовнішнього оцінювання з певного навчального предмета.


G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта