Літературне вітання.

Презентація збірки поезій Ліни Костенко "Річка Геракліта"

6 березня 2018 р.


Літературне вітальня.

Презентація збірки поезій Ліни Костенко

«Річка Геракліта»


І якби на те моя воля,
написала б я скрізь курсивами:
– Так багато на світі горя,
люди, будьте взаємно красивими!


                6  березня  2018  року  учитель  української   мови і літератури Пучок Юлія Вікторівна запросила учнів 9 класу до літературної вітальні на презентацію збірки поезій Ліни Костенко «Річка Геракліта».

      Мета заходу - познайомити гімназистів із лірикою видатної поетеси сучасності Ліни Василівни Костенко,зрозуміти особливості творчої манери майстрині, а також розвивати естетичний смак, формувати моральні цінності, почуття любові, гідності, шляхетності, витонченості. Для того, щоб учні збагнули глибину особистості поетеси, учитель підготувала відеопрезентацію про тернистий життєвий і творчий шлях Ліни Василівни, яка була і є взірцем самодостатності, стійкості й величі духу. Дев`ятикласники заздалегідь вивчили поезію  напам`ять.

       

     У затишній афмосфері духовного спілкування з досконалим мистецтвом слова розпочався захід. Не випадково було обрано саме книгу „Річка Геракліта”, адже це збірка найкращих поезій української поетеси. Давньогрецькому філософу Геракліту належить відомий вислів: "Двічі в одну й ту саму річку увійти неможливо". Ліна Костенко у своїх поезіях шукає "причали" цієї швидкоплинної ріки часу, а це - все те, що ми бережемо в пам`яті, те, що ми вважаємо вічними цінностями. Діти з захватом занурилися у філософію творів Ліни Костенко, майстерно читали вірші  напам`ять, аналізували  їх особливості й не приховували захоплення від розгадки завуальованого змісту кожного рядка.

     

     Також допитливим поціновувачам прекрасного було цікаво переглянути відеоролики, де поезію Ліни Василівни читали професійні актори і телеведучі: Богдан Ступка, Ніна Матвієнко, Ольга Сумська, Ігор Кондратюк, Павло Костіцин та інші. Неочікуваний приємний сюрприз для дев`ятикласників підготував гість літературної вітальні пан Владислав Шуминський: прочитав напам`ять поезію "Кольорові миші" й  дав молоді настанову бути креативними, не розчинитися в буденності й ніколи не втрачати "кольоровості".

    

   А насамкінець справжнім "дотиком до душі" стала відеопрезентація афоризмів Ліни Василівни. Діти отримали істинне естетичне задоволення від спілкування з прекрасним. І для всіх нас Ліна Костенко залишається людиною „з іншого світу” – зі світу порядності, моральності, етичної відповідальності.


     

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта