Презентація книги В. Дашковської та А. Амонса

«Остання конференція Адольфа Кондрацького»

5 квітня 2018 р.

 

Презентація книги В. Дашковської та А. Амонса

«Остання конференція Адольфа Кондрацького»

 

       5 квітня 2018 року в бібліотеці  ім. А. Міцкевича відбулася презентація книги Валентини Дашковської та Андрія Амонса «Остання конференція Адольфа Кондрацького», присвячена темі сталінських політичних репресії проти мирного населення УРСР, Польщі та інших держав.

        У збірці представлені статті учасників науково-практичної конференції «Спільне минуле. Українці та поляки – жертви комуністичного терору», головою організаційного комітету якої був Адольф Кондрацький - український історик, дослідник історії України другої половини XX століття, кандидат історичних наук, почесний голова Київського товариства політв’язнів та жертв політичних репресій, кавалер орденів «Знак Пошани», «За Заслуги» ІІІ ступеня та Кавалерського Хреста Ордена «За заслуги перед Польщею».

       Книга містить статті відомих науковців про масові політичні репресії проти громадян СРСР та Польщі, розстріляних і таємно похованих у лісі поблизу селища Биківня на Київщині. Також у книзі подається історична довідка осіб, які були замордовані співробітниками НКВС на теренах України.

          Ці сумні події не оминули родину автора книги Валентини Дашковської. У 1937 році було безпідставно засуджено  на  10 років  діда  Валентини  Петрівни – Полікарпа  Дашковського (реабілітовано в 1960 р.), а його брата – Олександра Дашковського – розстріляно (реабілітовано посмертно). Про це Валентина Петрівна пише в статті «Окрема справа Дашковського Полікарпа Петровича». 

      Ця книга є не тільки спробою увічнення пам’яті громадян, знищених під час великих репресій 1937-1941 років в Україні, а й продовженням досліджень про репресивну діяльність органів НКВС на території нашої держави. Вона дає можливість рідним та близьким безпідставно розстріляних людей ознайомитися з історичними матеріалами тих років, обставинами страшних діянь «слуг» тоталітарного режиму.

       Презентація книги розпочалася зі вступного слова Генерального консула Республіки Польща в Києві  пана Томаша Дедерко, який висловив подяку авторам за висвітлення такої болючої для польського й українського народів теми та наголосив, що ці історичні події не можна забувати нинішнім та прийдешнім поколінням.

    

       Автори книги Валентина Дашковська та Андрій Амонс розповіли про дослідницьку роботу, вивчення історичних матеріалів і таємних документів радянського репресивного режиму, які лягли в основу збірки. Валентина Петрівна наголосила на важкій долі дітей «ворогів народу» - долі свого батька і його брата та принизливе ставлення оточуючих до них.

    

              

       Про нелегкий життєвий шлях і наукову та дослідницьку діяльність Адольфа Кондрацького, долю його батька, розстріляного й похованого в Биківні, реабілітованого посмертно, розповіла його дружина - Голова Київського Польського культурно-освітнього товариства ім. Адама Міцкевича Ірена Гільова.      

      На завершення заходу своїми спогадами про життя та діяльність українського вченого, громадського діяча Адольфа Кондрацького поділилися шановні гості: головний редактор газети «Dziennik Kijowski» Станіслав Пантелюк,  заступник голови Української спілки в’язнів – жертв нацизму, Голова  жіночого центру «Надія», кандидат  технічних наук, кавалер  ордену «За заслуги» ІІІ ступеня та повний кавалер «Ордену княгині Ольги» Надія Слєсарєва, учений секретар Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Валерій Філімоніхін, сучасний український поет Станіслав Шевченко та інші.

      

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта