Літературно-музична композиція до 147-ої річниці

від Дня народження Лесі Українки

27 лютого 2018 р.


Літературно-музична композиція

до 147-ої річниці

від Дня народження Лесі Українки


     27 лютого 2018 року гімназійна родина зібралася на урочистий захід, щоб відзначити 147-му річницю від Дня народження геніальної української поетеси й драматурга, талановитого прозаїка й перекладача, ученого-літературознавця й фольклориста-етнографа, публіциста, педагога, видавця, журналіста, поліглота (знала 10 мов), громадського діяча Лесі Українки.

     Захід підготували учні 5-10 класів у співтворчості з учителями української мови і літератури Шуминським Владиславом Анатолійовичем, Пучок Юлією Вікторівною та Мурейко Наталією Вікторівною.
     

    Ведучі свята Ніколаєв Ілля, Філоненко Настя, Семерунь Дар`я та Сергеєва Євгенія розповіли про тернистий життєвий шлях видатної поетеси, затьмарений важкою хворобою, про багатогранний талант Лесі Українки, а також про її надлюдську силу духу.

     Ніжною струною забриніла поезія Лесі Українки з уст Кубіци Каріни та Касьянової Кіри. Мужньо й рішуче лунали вірші у прочитанні Рибачок Ірини, а Смоленська Маргарита перевтілилась у чарівну Мавку, що "в серці має те, що не вмирає..." Леся Українка була здібною до музики, гра на фортепіано була її розрадою, втіхою і пристрастю, але через хворобу їй довелося розлучитися з музичним інструментом.
     

     Розпач і душевний біль поетеси, любов до музики, тонкий задушевний ліризм відтворила  Рак Марії під акомпанемент учителя музики Галанської Валерії Валеріївни. Талант Лесі Українки-перекладача розкрили Стрехо Влад і Бевза Єва, прочитавши сонет польського поета Адама Міцкевича в оригіналі та в перекладі поетеси.

    

    Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Донька Прометея, як її називали, за життя сіяла розумне, добре, вічне, несла іскру своїх поезій, боролася за правду й закликала до єдності. Тож нехай звучить серед нас слово Лесі й слово про Лесю як шана наша пам'яті її.

  

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта