Виховний захід «Хліб у звичаях і традиціях українського народу»

22 листопада 2018 р.


Виховний захід «Хліб у звичаях і традиціях українського народу»


      22 листопада 2018 року в приватній Лінгвістичній гімназії відбувся виховний захід «Хліб у звичаях і традиціях українського народу», який організувала й провела вчитель історії та українознавства Кандиба Людмила Іванівна.

     

     Людмила Іванівна розповіла про українську обрядовість, повязану з хлібом, а також про різновиди повсякденної і святкової випічки. Споконвіку в українській родині хліб був найбільшою святинею. Хліб і сіль на вишитому рушнику є ознакою гостинності нашого народу. Людей, які приходили з чистим серцем і добрими намірами, на Україні завжди зустрічали хлібом-сіллю. Короваєм благословляли молодят на подружнє життя, хліб як символ добробуту приносили в нову оселю, народжувалася дитина на відвідини йшли з хлібомХліб завжди символізував життя й благополуччя, був мірилом достатку та повсякденної культури українців. Людмила Іванівна наголосила на споконвічному шанобливому ставленні українців до землі-годувальниці та святій невичерпній любові до хліба

   

    Розповідь учителя супроводжувалася цікавими етнографічними розвідками гімназистів. Старшокласники дослідили народні традиції, повязані з хлібом, а учні шостого класу розкрили багатство українських прислівїв, приказок і віршів про хліб. Крім того, гімназисти виконали чудові народні пісні «Ой чиє то жито» та «Посилала мене мати зеленеє жито жати», а також запальний танок «Женці».

       

       А насамкінець, як і годиться за народним звичаєм, наші вихованці піднесли директору гімназії Валентині Петрівні Дашковській духмяний коровай з побажаннями добробуту й процвітання гостинній гімназійній домівці. Валентина Петрівна висловила вдячність всім присутнім і почастувала гімназійну родину смачним короваєм.

    

     Традиції, повязані з хлібом, уособлюють повагу до людської праці, а також є показником глибокої моральності й культури українського народу! Бережімо нашу духовність!

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта