Засівання на Старий Новий рік

15 січня 2018 р.


Засівання на Старий Новий рік

 

    14 січня українці святкують Старий Новий рік. Ця традиція пов’язана не лише зі зміною літочислення (розбіжність між юліанським і григоріанським календарями становить 13 днів), а й зі вшануванням архієпископа Василя Великого, що вважався покровителем землеробства. Переддень Нового року в народі називався Щедрим Вечором, а зранку наступного дня найбільш поширеним був і залишається дотепер обряд засівання

      За народним звичаєм хлопці та дорослі чоловіки із побажаннями здоров’я та достатку ходять по хатах і засівають оселі  збіжжям,   віншуючи   господарів.   Посівальники   завжди   бажані   гості,    їх пригощають цукерками, яблуками, горіхами та іншими ласощами, обдаровують грошима, запрошують до святкового столу. Вважається, що вони приносять у дім достаток і благополуччя.

     Не забувають національні українські традиції і в нашій гімназії. У понеділок, на наступний день після Старого Нового року, в приватній Лінгвістичній    гімназії   відбулися   засівання.   Під керівництвом завідуючої кафедрою суспільно-гуманітарних дисциплін, учителя українознавства Кандиби Людмили Іванівни, гурт учнів, вбраних у національний одяг,  заходив до  кожного   класу  і засівав. Засівальники  співали українські народні щедрівки, бажали всім здоров’я, щастя, радості, а в нагороду отримували солодкі гостинці.           

    

  

    Завітали  засівальники й до кабінету директора

гімназії  Валентини   Петрівни.   Вони   виконали

кілька  щедрівок,  побажали  Валентині    Петрівні

здоров’я,   миру  й   достатку.   Пані    Валентина

подякувала  за  привітання і  щедро  почастувала

засівальників  гостинцями.

      


Сієм, вієм, посіваєм,

З Новим роком Вас вітаєм!

На щастя, на здоров’я та на Новий рік,

Щоб уродило краще, як торік.

Жито, пшениця й всяка пашниця,

Пшениця під стелю, а льон по коліна,

Щоб у Вас, хрещених, голова не боліла.

Будьте здорові! З Новим роком!

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта