Такий відомий і невідомий Шевченко

9 березня 2017 р.                         


Такий відомий і невідомий Шевченко

 


             Тарас Шевченко -    своєрідний символ    України.  Він не лише видатний поет і художник, національний герой, а й відомий і шанований в усьому світі митець. Про нього з повагою висловлювалися видатні особистості різних країн, про нього написано безліч наукових  праць. Великому Кобзареві встановлено  пам’ятники не лише в Україні,  Білорусі (Могильов), а й у США (Вашингтон), Канаді (Вінніпеґ, Торонто), Польщі (Білий Бір, Варшава), Чехії (Прага), Грузії (Тбілісі), Узбекистані (Ташкент), Франції (Париж, Монтаржі), Австралії (Канбера), а також в Угорщині, Парагваї, Португалії, Росії (Москва, Санкт-Петербург)).  Для багатьох народів Тарас Григорович є прикладом людяності й патріотизму, прикладом того, як треба любити Батьківщину і саме життя, як треба любити людей і прагнути ідеального суспільства, а  в  ньому -  справедливості.  Проблеми, які підіймає у своїй творчості поет, теми, які він охоплює, не є суто національними, вони  загальнолюдські.  Думки й почуття, втілені в творах Т.Шевченка, непідвладні часу й актуальні в усьому  світі. Вони не залишають нас байдужими, знаходять відгук у наших душах.

        Серед великих діячів, чиї серця, талант, помисли спрямовані на служіння народу, чия душа сповнена високої любові до Вітчизни, Шевченко по праву займає чільне місце, він справедливо вважається  одним із найбільших патріотів усіх часів і народів. Мало хто в історії світової культури з таким вогнем у душі захищав свободу і незалежність батьківщини, честь і гідність народу. Великий Кобзар відіграв величезну роль у розвитку національної і соціальної самосвідомості українського народу.

       Заглиблюючись у вивчення життя і творчості  Тараса Шевченка, учні відкривають все більше нового і цікавого . Митець прожив 47 років, з  яких  24 був кріпаком, 10 –  у   засланні,   14 років прожив в Україні, ще 3 роки провів у поїздках. І незважаючи на те, що Україну він залишив 15-річним підлітком і 10 літ перебував на чужині, у російському середовищі, незважаючи на те, що ніколи не навчався  в україномовній школі, і на те, що багато тогочасних відомих українців намагалися писати російською мовою, Шевченко залишався вірним  рідному слову, своєму народові, своїй землі. Ось так незламно й віддано потрібно любити рідну мову, рідний край, рідний народ.

      З нагоди святкування 203-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка у приватній Лінгвістичній гімназії 9 березня 2017 р.  відбулася інтерактивна конференція «Такий відомий і невідомий Шевченко». Конференцію підготували учні 8 класу під керівництвом  учителя української мови і літератури Пучок Юлії Вікторівни. Восьмикласники старанно готувалися напередодні конференції: опрацьовували біографічний матеріал, займалися пошуково-дослідницькою діяльністю, вчили поезію Шевченка  напам`ять,   майстерно   створювали   мультимедійні   презентації    у  межах обраних тем. Конференція розпочалася із перегляду відеопрезентації про життєвий шлях Кобзаря. Продовжила захід Фролова Ніка, розкривши  біографію  митця  англійською   мовою.   Рак Марія     прочитала    напам`ять   «Заповіт»   англійською   мовою,   а Якубицька Ядвіга – польською.

                           Катя Голь підготувала цікаву презентацію про різноманіття видань «Кобзаря», а Іра Рибачок - віртуальну екскурсію музеями Тараса Шевченка. Ганна Петрова продемонструвала, як виглядають пам’ятники нашому генію у різних куточках світу. Іщенко Весна розкрила талант Шевченка-художника, а Смоленська Маргарита дослідила нетипові портрети Шевченка. Цікавими видалися    наукові  доповіді  Дікмарова Михайла   («Патріотична  лірика   Шевченка»)    і    Ганщука Дані  («Пейзажна лірика  митця»).
      

         І. Франко сказав про Тараса Шевченка: "Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим... Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті — невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко".

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта