Поїздка до Варшави

6 листопада 2017 р.

Поїздка  до Варшави

 

     На осінніх канікулах у період з 30 жовтня по 05 листопада 2017 року учні приватної Лінгвістичної гімназії на чолі з директором пані Валентиною Дашковською відвідали столицю Польщі  -  Варшаву. Метою поїздки було ознайомлення з історією, культурою та традиціями Польщі, а також удосконалення вивчення учнями гімназії польської мови.

    Варшава зустріла нас залізничним “серцем” Польщі. Вокзал Варшави, побудований за проектом Арсеніуша Романовича та Петра Шиманюка, почав працювати в 1975 році і дуже скоро став одним із символів Варшави, а також чудовим взірцем архітектури модернізму.


      Під час Другої світової війни Варшава була майже повністю зруйнована, але любов поляків і їхні старання підняли столицю з руїн. Старе місто було ретельно відновлено та занесено до списку ЮНЕСКО як єдина у світі реконструкція міста.

      Наші гімназисти проживали в центрі Варшави, на вулиці Длуга.

    Перший день перебування у Варшаві розпочався ознайомчою екскурсією по Старому місту. Гімназисти побували на Ринковій площі, де розташований пам’ятник символу Варшави - Русалці (Сиренці).

     

     Також у цей день діти відвідали Королівський замок, який є найбагатшим музеєм Польщі. Королівський замок прикрашений химерним зовнішнім фасадом і живописними внутрішніми настінними розписами.  У палаці зберігається велика колекція польського мистецтва.
           

      

     Неподалік Королівського замку на Замковій площі знаходиться 22-метрова колона Сигізмунда ІІІ Вази, яка була встановлена в 1634-1644 роках з ініціативи короля Владислава VІ, сина Сигізмунда ІІІ,  і є одним із найстаріших монументів у місті. Саме  король Сигізмунд ІІІ Ваза в  1596 році переніс столицю Польщі з Кракова до Варшави.

             

     На другий день діти відвідали один з найбільших у Центральній і Східній Європі центр науки «Коперник», названий на честь видатного польського вченого Миколи Коперника. Потрапивши в центр науки «Коперник», ми нібито опинилася в дивовижному світі наукових дослідів і різноманітних моделей, які ілюструють ті чи інші фізичні та хімічні закони й закономірності. Усі були в захваті!

   
     

       На третій день гімназисти побували в музеї видатного польського композитора Фридерика Шопена. Музей Шопена у Варшаві – це найсучасніший біографічний музей у Європі, де можна ознайомитися з життям і творчістю композитора за допомогою сенсорних екранів і мультимедійних експозицій. У музеї звідусіль звучить музика Шопена. Серед колекцій музею знаходяться друковані видання Шопена. Колекцію доповнюють фотокопії та фотовиставки. Найцінніша частина експозиції музею являє собою рукописи Фридерика Шопена, а саме: начерки, закінчені твори і фрагменти, примітки за методами гри на фортепіано, листи, посвята, замітки й малюнки в щоденнику. Справжні емоції викликають предмети, що колись належали композитору. Фортепіано, кулон, запонки, щоденник, хустка з монограмою — все це відтворює атмосферу XIX століття.


                  

      У той же день діти відвідали костел Святого Христа, де покоїться серце Шопена.


        На четвертий день гімназисти відвідали Королівський парк «Лазєнки», який заснований у XVIII столітті польським королем Станіславом Августом Понятовським.

     Королівські Лазєнки — це обширний парк площею майже 80 гектарів з мальовничими алейками, каналами, водоймами, прикрашений численними чудовими скульптурами. Серед алей парку в різних його частинах розташовані старовинні будівлі. Найважливіша з них — Палац на воді, в якому була баня (по-польськи — łaźnia) великого коронного маршала Станіслава  Геракла Любомирського.  Саме тому парк почали називати «Лазєнки».

      Королівські Лазєнки у Варшаві — це колишня літня резиденція короля Станіслава Августа Понятовського. Парк зі старими деревами, з численними водоймами й будівлями найвищого мистецького класу  є вираженням естетичного смаку останнього короля Польщі. Завдяки Станіславу Августу Понятовському парк став одним із найкрасивіших парків Польщі.


    

       На п’ятий  день учні відвідали музей Марії Склодовської-Кюрі, що знаходиться у Варшаві на вулиці Фрета,16, в будинку ХVІІІ століття, де і народилася Марія Склодовська.
     

       Марія Склодовська-Кюрі - видатний фізик та хімік, яка разом з чоловіком П’єром Кюрі в 1898 році відкрила два радіоактивних хімічних елемента -  полоній та радій.

       Марії Склодовській-Кюрі було  присуджено 10 наукових  премій та 16 медалей. Вона була почесним членом 106 академій, наукових установ і товариств. Саме вона стала першою жінкою, що здобула Нобелівську премію і першим та єдиним ученим, двічі нагородженим Нобелівською премією в різних галузях природничих наук: фізики та хімії.

         

         А найбільше гімназистам сподобалися вулички Старого міста, які мають особливий колорит. Цокольні поверхи витончених кам’яних будинків займають приватні галереї , сувенірні магазини,  стильні ресторани та кафе, де ми із задоволенням побували та посмакували польські страви.

     

     

   

                 (Фотозвіт із поїздки до Варшави Ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта