Екскурсія до аптеки-музею

17 березня 2017 р.


Екскурсія до аптеки-музею



    17 березня 2017 року учні приватної Лінгвістичної гімназії відвідали аптеку-музей на Подолі. Основна мета екскурсії - познайомити із зародженням, розвитком та вдосконаленням аптекарської справи в Україні, зокрема в Києві.

     Аптека з'явилася в 1728 році, її власником був німець Йоган Гейтер (Ейстер). Після його смерті аптеку успадкував його зять Георг-Фрідріх Бунге. Аптекою цей заклад був 111 років, а у 1988 році, після реставрації, тут відкрився музей.

    Екскурсовод розповіла, що експозиція музею налічує понад 2 тисячі експонатів, які були зібрані з різних куточків України. Наприклад, старовинні аптечні меблі завезли до музею з західних регіонів країни. Завдяки старовинному інтер'єру гімназисти одразу відчули в атмосферу справжньої української аптеки кінця 18 початку 19 століття. У зв'язку з тим, що в ті часи аптекар виконував функції й фармацевта, й лікаря, як правило, під одним дахом розміщувалися приймальня, магазин та лабораторія.

      

    Цікавинкою для малят стала товста аптекарська книга, датована 1834 роком! У ній фіксувалися назви препаратів (завжди латиною), вказувалася їхня рецептура та ціни. На спеціальних вітринах учні мали можливість переглянути посуд для приготування трав'яних сумішей, різноманітні колбочки й тюбики з-під ліків. Найбільшим здивуванням для дітей були скляні банки із заспиртованими зміями та крабами. Виявляється, за допомогою їхнього яду лікували людей!

     

    Далі малята спустилися в підвальне приміщення, де мали можливість переглянути  декілька інсталяцій. Спершу відвідувачі бачать чернечу келію Києво-Печерської Лаври 10 століття, в якій ченці лікували хворих за допомогою трав та молитов.  Далі представлена хата знахарки: тут є й глиняна піч, і всілякий посуд, і всі необхідні атрибути народної цілительки того часу, зокрема - запашні трави, підвішені під стелею. Для тих, хто любить містику, в музеї є інсталяція підвалу алхіміка: сидить маг, схилившись над колбою, біля якої купа монет. Існує така традиція: треба кинути монетку магу, тоді омріяне бажання обов'язково збудеться.

     

    Наприкінці екскурсії гімназисти мали можливість придбати лікувальні препарати, виготовлені на травах, а також мило ручної роботи.

    У музеї школярі відчули атмосферу старовинної аптеки, почули цікаві історії про ліки та аптекарів минулих років, оглянули експонати, колекція яких постійно поповнюється зусиллями небайдужих до історії фармації.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта