Науково-теоретична конференція учнів 8 класу

«Звичаї та традиції українського козацтва у XVII столітті»

10 листопада 2016 р.

 

Науково-теоретична конференція учнів 8 класу

«Звичаї та традиції українського козацтва у XVII столітті»

 

     10 листопада 2016 року в приватній Лінгвістичній гімназії відбулася науково-теоретична конференція «Звичаї та традиції українського козацтва в XVII столітті». У козацьких читаннях взяли  участь учні 8 класу.

     Захід організувала і провела завідувач кафедри суспільно-гуманітарних дисциплін, вчитель-методист, відмінник освіти України Кандиба Людмила  Іванівна. Восьмикласники виявили неабияку зацікавленість у підготовці конференції: старанно опрацьовували дидактичні матеріали, формуючи уміння і навички аналітичної роботи   з    історичною   літературою.   Базовим    джерелом   інформації     стала     праця         Д.І. Яворницького «Історія запорізьких козаків» (у 3-ох томах; видання АН України 1990 року).

     Вступним словом розпочала конференцію Людмила Іванівна. Вона акцентувала увагу на необхідності вивчення славної історії українського козацтва з метою формування у молодого покоління  національної свідомості, стійкої громадянської позиції та патріотизму.

       

    

   Першою презентувала власне дослідження Рак Марія. Вона розповіла про 5 правил, яких мав дотримуватися кожен, хто прагнув стати козаком і жити на Січі. Продовжив конференцію Ганщук Данило надзвичайно цікавою розповіддю про організацію військових походів козацтва.

      Наступні доповідачі  Осипов Артем і Петрова Ганна створили лекторську групу, яка вивчала козацькі    клейноди.   Учні    не   обмежилися    бездоганною   розповіддю,  а  ще   й   намалювали  і презентували глядачам яскраві ілюстративні матеріали.

      

       Жигалюк Антон у своїй доповіді розкрив феномен побратимства запорожців, що надавало великої сили і непереможності славним козакам. Міщенко Саша дослідила питання освіти маленьких джур-майбутніх козаків, які виховувалися на Січі. Рибачок Ірина розповіла, як минали козацькі будні: запорожці готувалися до походів, господарювали, а коли випадала нагода відпочити, кликали кобзарів, щоб послухати народних пісень та дум. Ліричною струною озвалася в серцях всіх присутніх Іщенко Весна, виконавши  «Баладу про мальви»  композитора Володимира Івасюка на вірші Богдана Гури. Козаки були не лише  фізично  сильні  і витривалі, а ще й надзвичайно кмітливі та винахідливі. Саме цій темі присвятив дослідження Руденко Жора. А Івановський  Даніїл   розповів,  що  найбільш  шанованими чеснотами    козаків    були    чесність,    гостинність   та   привітність.   Підсумувала    сказане  розповіддю про  порядність  і дбайливість січовиків Голь Катя, бо ж козаки, як ніхто, дбали про здоров’я, чистоту душі і тіла, про духовний розвиток і понад усе цінували моральність.

                            

    Шанобливе ставлення наших гімназистів до традицій запорожців спонукає до красномовного висновку: «Козацькому роду нема переводу!».

                

    

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта