Міжнародний день рідної мови

22 лютого 2016 р.  

 

Міжнародний день рідної мови

 

      22 лютого 2016 року в приватній Лінгвістичній гімназії відбулася лінійка з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Завідувач кафедри української та російської словесності Шилінська_Марія_Геннадіївна розповіла, що День рідної мови – це міжнародне свято, яке було встановлене для привернення уваги світової громадськості до безправного становища багатьох поневолених мов.  Адже  саме 21 лютого 1952 року з нечуваною жорстокістю розстріляли студентів-демонстрантів, які виступили на захист бенгальської  мови в республіці Бангладеш.

        

        Рішення про щорічне відзначення Міжнародного дня рідної мови 21 лютого було ухвалене  на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня 1999 року в Парижі.  

    В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської та інших мов національних меншин України Президент Леонід Данилович Кучма підписав відповідне розпорядження  про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

  Також до Міжнародного дня рідної мови Інститут модернізації змісту освіти МОН України рекомендував школам організувати написання диктантів мовами нацменшин, зокрема польською.

    Адміністрація приватної Лінгвістичної гімназії, де вивчається польська мова, активно долучилася до цієї ініціативи. Учні, які вивчають польську мову, написали запропонований диктант (учитель польської мови – пані Юлія_Краснопольська).

 

Переможцями за результатами написання диктанту стали:

I місце посіли учениця 8 класу Ірхова Ксенія та учениця 8 класу Шепітько Марія.

ІІ місце посіли  учениця 11 класу Левітас Анна та учениця 9 класу Мішкой Анастасія.

ІІІ місце посіли учениця 9 класу Нікульнікова Таїсія та учениця 7 класу Якубицька Ядвіга.

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта