Побутова хімія: небезпека, прихована в чистоті

7 квітня 2015 р.

 

Побутова хімія: небезпека, прихована в чистоті

 

       Одним з напрямів методичної роботи у гімназії є проведення предметних декад. Декада природничих наук викликає у гімназистів найбільше захоплення, адже усі заходи так чи інакше стосуються щоденного життя кожного. Чи то конкурс вітамінних страв, чи виставка домашніх тварин – все це близьке та зрозуміле. І ось ще один надзвичайно важливий захід «Побутова хімія: небезпека, прихована в чистоті», який підготувала та провела вчитель хімії Никифорова Світлана Петрівна. Учитель розповіла найголовніше, що необхідно знати про побутову хімію кожному.

      

     Побутова хімія, без сумніву, досягнення цивілізації. Вона займає важливе місце в нашому житті. Реклама, розповідаючи про ті чи інші засоби, запевняє,  що вони  вмить відмиють, відперуть і змусять будинок блищати чистотою. Проте дуже мало інформації ми отримуємо про їхній склад, якість та вплив на здоров’я.

     Одним з найнебезпечніших видів побутової хімії є засоби для миття посуду, які кожного дня потрапляють до нашого організму  з чистих тарілок.  Доведено, що посуд важко відмити від миючого засобу, навіть якщо кілька разів промивати проточною водою.

    Усі ми добре пам'ятаємо рекламу  «Фейрі». Це досить поширений серед населення засіб, але мало хто знає, що «Фейрі» винайшли англійці для миття... танкерів. А саме для промивання забитих нафтою отворів. Це дуже отруйна речовина. «Винахідливі» підприємців додали до миючого засобу  фруктовий  аромат  й «принесли» «Фейрі» на кухню. Цим засобом не  можна не те що мити посуд, а навіть заносити його в приміщення, де мешкають люди. Отруту, яка міститься у «Фейрі» можна змити лише за 98 разів, а «Галу» – за 38 разів. Це шокуючі дослідження Дніпропетровського хіміко-технологічного інституту. За рік у людський організм потрапляє близько 250 мл шкідливих для здоров'я речовин! Страшно уявити, як засіб, який справляється з жиром навіть у холодній воді, «відмиває» наш шлунок та інші органи.

    

     На думку лікарів, щоденне використання синтетичних миючих засобів призводить до таких захворювань:

- алергія (астма);

- порушення зору;

- захворювання шлунково-кишкового тракту;

- захворювання дихальної системи;

- розвиток серцево-судинних захворювань;

- гіпертонія;

- проблеми зі шкірою (дерматити, екзема, швидке старіння), нігтями, волоссям;

- онкологічні захворювання. 

      Що ж робити?

      Перш за все, обов'язково звертайте увагу на склад продукції. Назви більшості хімічних термінів мало про що вам говорять ? Ми вам підкажемо.

     Отже, небезпечними є: аніонні ПАР, оптичні відбілювачі, фосфати, гіпохлорид натрію, феноли і крезоли, нітробензол, формальдегід.

      Крім того, намагайтеся уникати хімічних продуктів з наступними позначками:

 

Подразнюючий

     Шкідливий   

 

      Також існує альтернатива побутовій хімії — безпечні натуральні засоби.

     

       Господарське мило — універсальний засіб, який можна використовувати як для миття посуду, так і для прання одягу. Господарське мило відмінно очищає та видаляє жир. Воно складається з природних жирів та  повністю органічно переробляється.

        Гірчичний порошок  чудово відмиє посуд від жиру.

Нешкідливий  пральний  порошок можна приготувати з кальцинованої соди та подрібненого на тертці господарського мила.

      Для видалення плям з одягу підійде сік лимона або оцет, які також допоможуть видалити іржу та позбутися накипу.

       Сода чудово підходить для чищення керамічної плитки, кухонної плити, мийки, умивальника, ванни і туалету.

        Натуральні ефірні олії можуть замінити небезпечні синтетичні освіжувачі повітря.

       Отож кожному з нас потрібно турбуватися не тільки про чистоту помешкання, а й про власне здоров’я. Тому, безперечно, потрібно прислухатися до порад фахівців та зменшувати використання хімії хоча б там, де це можливо.

 

Нехай ваш дім буде чистим, а здоров’я міцним!

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта