До 200-річчя з Дня народження Михайла Вербицького

4 березня 2015 р.

 

До 200-річчя від Дня народження

Михайла Вербицького

 

     4 березня 2015 р. у приватній Лінгвістичній гімназії було проведено урочистий захід з нагоди 200-річчя від Дня народження Михайла Михайловича Вербицького – видатного українського композитора, хорового диригента, громадського діяча, автора гімну «Ще не вмерла Україна». 

      

     Гімназисти розповіли про нелегкий життєвий шлях та творчість Михайла Михайловича. Вербицький був глибоковіруючою та водночас світською людиною - веселим, жартівливим. Церковне служіння Вербицький активно поєднував із композиторською діяльністю. Зокрема, значну увагу у своїй творчості приділяв церковній хоровій музиці, писав релігійні твори. У 1847 році написав повну Літургію для мішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України. Окрім Літургії, він створив знамените «Ангел вопіяше» та інші церковні композиції.

     За своє коротке життя композитор написав багато музики до вистав. Серед поетів, тексти яких посіли особливе місце у творчості Вербицького, були Іван Гушалевич,  Маркіян Шашкевич, Юрій Федькович. Вербицький написав багато патріотичних творів. У 1849 році він створив музику на текст Івана Гушалевича «Мир вам, браття, всім приносим» - твір, що одразу після написання став гімном галичан. М.Вербицький також написав дуже популярну свого часу пісню «Згадка» («Там, де Дністер поліскує»). Цей твір оспівує славу козацького краю.

    У 1864 році Вербицький написав музику на вірші Павла Чубинського  «Ще не вмерла Україна», пісня набула великої популярності серед свідомої молоді Галичини.

    Деякі дослідники вважають, що складаючи музику цієї пісні, Вербицький не знав справжнього автора тексту «Ще не вмерла Україна». Він гадав, що рядки ці належать Тарасу Шевченку. Уже пізніше з’ясувалось, що написав їх невтомний дослідник української етнографії Павло Чубинський. Та вірш є шевченківським за духом і написаний, безперечно, під могутнім впливом творів Шевченка.

   Те, що поява головної хорової пісні Михайла Вербицького – нашого національного гімну – пов’язана саме з ім’ям Шевченка, не є випадковим. Адже Михайло Вербицький першим розпочав музичну оправу творів Тараса Шевченка. Знаменитим є «Заповіт» Вербицького на слова геніального Кобзаря.

     Цікаво, що перше виконання гімну «Ще не вмерла Україна» прозвучало як завершальний номер першого на західноукраїнських землях шевченківського концерту 10 березня 1865 року у Перемишлі. З того часу і почалася  тріумфальна хода пісні крізь буревії української історії.   

    Помер Михайло Вербицький після тяжкої хвороби 19 грудня 1870 року у віці 55 років, і був похований біля церкви села Млини.

     Незважаючи на те, що видатного композитора вже багато років немає з нами, він вічно буде жити у наших серцях, бо щоразу, коли ми виконуємо гімн України, ми духовно зростаємо та згуртовуємося, як єдина нація. Адже державний гімн як пісенний символ є найяскравішим виразом ідентичності національної спільноти.

    

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта