«Поетичне слово доспіло…»
(До 144-ї річниці з Дня народження Лесі Українки)

25 лютого 2015 р.

 

«Поетичне слово доспіло…»

(До 144-ї річниці з Дня народження Лесі Українки)

 

      Саме таку назву мав міні-лекторій, присвячений 144-й річниці з Дня народження Лесі Українки, котрий провела учитель української мови та літератури Шилінська Марія Геннадіївна у 10 класі. Форма роботи була вибрана не випадково, адже вивчення творчості Лесі Українки у 10 класі охоплює великий пласт  матеріалу,   тому   розділене   на    5 міні-лекторіїв різної тематики. Десятикласники повинні вивчити не лише тексти програмних творів, а й літературно-критичні статті.  Оцінка майстерності поетки Іваном Франком, зокрема «Студія творчості Лесі Українки», надрукована у «Літературно-науковому віснику» у 1898 році, була вибрана   тому,  що  у  цій  роботі   Каменяр   розглядає  її  творчість   у загальноєвропейському контексті.

     І справді, Леся Українка була європейкою і творила європейську модерну літературу. «Зніміть з мене се ганебне тавро азіата; воно гнітить мене — я європейка», - проголошувала Леся.  Також європейський світогляд поетеси підтверджує  і наступне: «Не хочеться приклад брати з наших, які тільки пишуть і мало читають, — і то тільки своє».

    У своїх студіях Іван Франко вкотре доводить європейський напрям розвитку літератури ХХ століття  і пов’язує його насамперед із творчістю Лесі Українки, з її новим бачення літератури.

    Як і Тарас  Шевченко у своєму «Посланні…» закликав чужого научатися й свого не цуратися, так і Леся Українка вважала, що переклади  чужомовної літератури відіграють одну з провідних ролей у просвіті народу: «Як українці знатимуть чужу літературу, то, може, згине з нашої дилетантизм».

              

     Згадані аспекти творчості Лесі Українки зацікавили десятикласників, оскільки дуже нагадують сучасні  тенденції, що мають місце в українському суспільстві, а саме євроінтеграцію. Адже європейський напрям розвитку держави вимагає від кожного певних змін. У творчості Лесі Українки десятикласники можуть знайти відповіді не тільки на загальнолюдські питання філософського плану, а й на особисті.         

    Цей лекторій став поштовхом до пізнання неосяжних просторів творчості такої різнопланової українки-європейки Лесі Українки.

 

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта