Екскурсійна поїздка до замку Радомисль

23 жовтня 2014 р.

 

Екскурсійна поїздка до замку Радомисль

 

      23 жовтня 2014 року учні приватної Лінгвістичної гімназії мали чудову нагоду відвідати чарівний замок Радомисль, розташований у м. Радомишль на Житомирщині.

      Ця споруда  аскетична, велична,  по-домашньому затишна. Вона привітно приймає гостей.

     «Замок Радомисль» – це історико-культурний комплекс, розташований на острові, що має форму серця, на двох водоспадах, оточений стрімкими водами річок Міки й Тетерева. Навколо замку – мальовничий ландшафтний парк з невеличкими острівцями, містками, давніми кам’яними скульптурами.

      Під час екскурсії учні дізналися про його дивовижну та цікаву історію замку. Ще у ХVІІ столітті на його місці  знаходилась перша у Центральній Україні фабрика з виробництва паперу. Її заснували ченці Києво-Печерської Лаври, які володіли цими землями. Папірню утримував відомий релігійний та громадський діяч  Архімандрит Єлисей Плетенецький. Цей папір мав власний водяний знак, його постачали до Лаврської друкарні.

      

       Папірня знаходилась у будівлі, спроектованій як оборонна споруда, із товщиною стін 1,5 метра. У ІІ половині ХVІІ століття, під час козацьких повстань, будівлю паперової фабрики було зруйновано. Її реконструювали тільки наприкінці ХІХ століття.

       У 2007 році Ольга Богомолець – професор, лікар, меценат, громадський діяч і просто чудова жінка, чутлива до усього прекрасного, розпочала довгу, кропітку працю з відновлення колишньої папірні-фортеці. Сьогодні замок Радомисль відроджений.

       Головна особливість інтер’єру замку Радомисль – дивовижний музей «Душа України». У ньому представлені домашні ікони із каменю, дерева та скла, крихітні образи для подорожей, козацькі ковчеги, дерев’яні та кам’яні скульптури – усього понад 5 тисяч експонатів. Цю унікальну колекцію Ольга Богомолець збирала майже 15 років. У кожної ікони – своя душа й своя доля, часом тяжка, адже більшість із них вдалося дивом врятувати від знищення у роки «войовничого атеїзму».

      

      Внутрішні приміщення замку відтворені у дусі ХVІІІ- ХІХ століть. На стінах обрядової зали, де проходять урочисті заходи, можна побачити  ікони з домашніх колекцій різних регіонів України.

      Обрядова зала вже встигла завоювати популярність, оскільки все більше і більше молодих пар бажають провести церемонію одруження саме у такому теплому та душевному місці.

      Особливо вражає концертна зала замку Радомисль. Такої акустики не зустріти у жодному з інших замків! Окрім того, ця зала – єдине у світі  приміщення, де б’є живе природне джерело – те саме, що багато років тому дарувало прохолоду питної води мешканцям папірні-фортеці.

      

     У виставкових залах замку містяться старовинні предмети побуту: скрині, плетені амфори тощо.

      

     Незважаючи на тривалість екскурсії та велику кількість інформації, гімназисти отримали неабияке задоволення. Сповнені нових вражень, емоцій та знань діти повернулися до гімназії. Безумовно, такі екскурсії сприяють розширенню світогляду учнів, вихованню в них любові до рідної країни, її історії та культури.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта