Знання рідної мови має стати духовною потребою кожного громадянина
(До Міжнародного дня рідної мови)

24 лютого 2015 р.

 

Знання рідної мови має стати

духовною потребою кожного громадянина

(До Міжнародного дня рідної мови)

 

      У цьому році декада української мови та літератури  у приватній Лінгвістичній гімназії  розпочалася відзначенням Міжнародного дня рідної мови.  Це свято є знаковим для усього світу,  адже збереження мови та культури  народу -  чи не найголовніше завдання кожного  громадянина будь-якої держави. Збереження мови – це збереження нації. І це потрібно пам’ятати усім, а особливо нам, українцям, адже протягом багатьох століть наша мова зазнавала переслідувань, і лише завдяки справжнім патріотам вона жива.  І боляче констатувати, що й сьогодні,  коли ми живемо у незалежній державі уже понад 20 років, розмова українською  – це щось незвичне. При тому, що ніхто нам її не забороняє. Боляче чути такі «щирі» зізнання на кшталт «я ніколи її не вчила», «ми у сім’ї розмовляємо російською», оця амебність, що засіла у людському мозку,  - це дуже страшне і небезпечне явище. Тому мусимо «усім миром, громадою» робити все можливе, аби знання рідної мови стало духовною потребою кожного українця.  А починати потрібно з формування патріотизму змалечку. Адже зрозуміло, що справжній патріот  - це і патріот своєї мови. Саме плекання любові до Батьківщини молодших школярів є одним із пріоритетних завдань виховання у нашій гімназії. Тому до Міжнародного дня рідної мови куратори 2-го, 3-го та 4-го класів провели українознавчий конкурс  «Батьківщина, мати, мова – три цілющих, вічних слова». Питання були різноманітні, але всі стосувалися нашої рідної України.  Адже  патріотизм,  як відомо,  починається з малого – з любові до місцевості, де ти народився, де живеш, з любові до своїх батьків, до своєї історії, до рідної мови, з розуміння того, що ти  - українець!  Потрібно зауважити, що маленькі гімназисти чудово впоралися із запропонованими завданнями, тому  всі і стали переможцями.

       Також до цього свята учні 5-го - 11-го класів гімназії  підготували тематичні стіннівки, кожна з яких  - це  цікавий довершений проект, якому передувала серйозна, клопітка праця.  Члени редколегій зуміли не лише підібрати цікавий важливий матеріал , а й подати його у незвичайному ракурсі.   Найкращі ж стіннівки експонуються на стенді у фойє гімназії.

      

    Ось так серйозно і відповідально вчителі та учні гімназії відзначили це важливе свято - Міжнародний день рідної мови.

     Плекаючи рідну мову, ми додаємо ще одну яскраву нотку  у загальнолюдське багатоголосся нашої планети. Адже саме для того у 1999-му році на 30-й сесії генеральної конференції Організації Об’єднаних Націй з питань  освіти,  науки  і  культури   і  було  прийнято  рішення  про  відзначення  21 лютого Міжнародного дня рідної мови. Тому нехай кожен народ береже свою рідну мову, свої говірки та діалекти. Оскільки збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й сприяє взаєморозумінню та людяності.

   

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта