Участь учителя французької мови Ганщук Надії
у круглому столі «Багатомовність: досвід франкомовних країн»

18 березня 2015 р.

 

Участь учителя французької мови Ганщук Надії

у круглому столі

«Багатомовність: досвід франкомовних країн»

 

   18 березня 2015 року напередодні  Міжнародного дня франкофонії, який відзначається у всіх франкомовних країнах світу 20 березня, в  приміщенні Будинку вчителя  відбувся круглий стіл «Багатомовність: досвід франкомовних країн». Захід було організовано  Французьким  інститутом в Україні спільно з Посольствами Франції, Бельгії, Канади    і Швейцарії та за підтримки  Департаменту освіти, науки, молоді і спорту м.Києва. Приватну Лінгвістичну гімназію на цьому заході  представляла учитель французької мови Ганщук Надія Олегівна.       

       З вітальним словом перед зібранням виступили почесні гості: Надзвичайний та Повноважний посол Бельгії  в Україні  Люк Якобс,  Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні  Роман Ващук,  радник  Посольства  Бельгії в Україні   Жан де Ланнуа, радник Посольства Швейцарії в Україні Кристоф Шлеті, аташе з питань французької мови посольства Франції  Віржіні Вільшанж, директор Французького Інституту в Україні  Ерік Тосатті  та ін.     

      Основною темою обговорення стало питання двомовності, адже у багатьох країнах світу французька мова   співіснує з іншими офіційними мовами: німецькою, англійською, фламандською, італійською та іншими. У ході  круглого столу  виступали такі міжнародні експерти, як спеціаліст із мовної політики  та член Ради Європи  Маріза Каваллі,  професор з лінгвістики  університету Женеви Лоран Гажо, професор кафедри політології  Університету Саймона Фрейзера в Канаді Ремі Леже та голова кафедри економічної  та соціальної  етики в Університеті Лувена Філіп Ван Паріс.

      

      Учасники круглого столу активно обговорювали  соціально-політичні проблеми мовної політики та ділилися    досвідом білінгвізму(двомовності)  у франкомовних країнах світу, а також розглядали спільні та відмінні риси багатомовності у своїх державах та, зокрема, в Україні, де єдиною державною мовою залишається українська мова.

   "В Україні мовне питання продовжує залишатися одним з "майданчиків" політичної боротьби, стан справ у сфері мовної політики залишається недостатньо скоординованим і гармонізованим, заплутаним і, до всього того, украй політизованим," - відмітив один із експертів Філіп Ван Паріс.

     У багатьох розвинених і стабільних країнах Європи та світу явище багатомовності  юридично закріплене законом та  постійно стимулюється як на державному, так і на місцевому рівні. Тож, підсумовуючи роботу, учасники даного заходу зазначили, що, зважаючи на  європейський напрям розвитку освіти в Україні, необхідно  переглянути  ставлення до двомовності і вивчення французької мови, як мови однієї із країн -членів  Євросоюзу.  Тому розвиваймося та запозичуймо культурний досвід наших європейських сусідів! 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта