Екскурсія до літературно-меморіального музею Максима Рильського

16 жовтня 2013р.

 

Екскурсія до літературно-меморіального

музею Максима Рильського

 

Погожого осіннього дня, 16 жовтня 2013 року,учні нашої гімназії відвідали будинок-садибу, у якому з 1952 р. по 1964р. проживав видатний український поет, літературознавець, мовознавець, перекладач та громадський діяч Максим Тадейович Рильський.Після смерті поета (1964р.) цей будинок його діти передали у державну власність. У 1966 р. тут відкрито літературно-меморіальний музей Максима Рильського.

       

        

         У будинку практично все збереглося так, як було за життя Максима Тадейовича. Дві кімнати  займає бібліотека поета, у якій нараховується тисячі книг як українських, так і  зарубіжних письменників.

У кабінеті поета також стоять стелажі з книгами. Збереглася друкарська машинка, за якою працював Максим Тадейович.

 

У вітальні стоїть старовинний рояль, на якому грав Максим Рильський. Особливо Максим Тадейович любив акомпанувати видатному оперному співаку Іванові Козловському.  Гімназисти отримали можливість переконатись у чудовому звучанні рояля. Директор гімназії Валентина Петрівна теж торкнулася славетних клавіш -  і чарівні звуки рояля наповнили кімнату та зачарували всіх присутніх.

Гімназисти довідались, що М.Т. Рильський за збірку віршів «Троянди й виноград» (1957р.) та за збірку віршів «Далекі небосхили» (1959р.) у 1960 р. був нагороджений Ленінською премією, у 1943 р. за вірші «Слово про рідну матір», «Світова зоря» та поему «Мандрівка в молодість» був нагороджений Сталінською премією.

       

         За переклад з польської мови на українську поеми А. Міцкевича «Пан Тадеуш» Максим Рильський був нагороджений Командорським Хрестом Ордена Відродження Польщі.

М.Т. Рильський у післявоєнні часи очолював Інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії АК України. Він багато зробив для відродження та розвитку української культури.

Для вшанування пам’яті поета названо вулицю та парк його іменем.

Ми вдячні нашим екскурсоводам - старшому науковому співробітнику Морідко Тетяні Леонідівні та провідному науковому співробітнику музею Рубай Галині Терентіївні за прекрасну розповідь. А враховуючи те, що пані Галина була особисто знайома з поетом та 20 років працювала поряд з ним, можна сказати, що у нас була унікальна можливість познайомитися з видатною людиною минулого століття - Максимом Тадейовичем Рильським.      

      

        А в кінці екскурсії  нас пригостили яблуками з  саду власноруч висадженого та виплеканого Максимом  Тадейовичем.

      

 

Низький уклін тобі, поете! 

 

(Фотозвіт з екскурсії до музею Максима Рильського Ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта