Рідна мова - душа народу

21 лютого 2014 р. 

Рідна мова – душа народу

 

О слово рідне! Пращура молитво,

Громи Перуна, Велеса поля,

Софія Київська – творіння Ярослава -

Слов’яномовна праведна земля.

 

      Саме такими величними рядками розпочалася літературномузична композиція, присвячена Міжнародному дню рідної мови, яку підготували учні 6 класу під керівництвом учителя української мови та літератури Шилінської Марії Геннадіївни. 

     Ведучі заходу  Гончаров Серафим та Ірхова Ксенія розповіли присутнім про те, що Міжнародний день рідної мови – це відносно молоде свято, оскільки лише у 2002 році на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було проголошено про “ підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності”.

       Дзвінка, барвиста поезія про рідну  мову, веселкові прислів’я та приказки, у яких збережена мудрість народу, вислови видатних людей про рідне слово потужно звучали цього дня у фойє гімназії й дорідними зернами падали, сподіваємося, у благодатний грунт.

       Найбільше зацікавлення у присутніх викликала легенда, яку щиро й майстерно розповів Данило Пілунський. Це була історія Павла Глазового про те, як Бог подарував людині мову, і сказав, що це зброя “сили всякої сильніша” .        Та найбільше запали в душу наступні слова: “втратиш мову - втратиш  душу, силу втратиш і тебе – навіть курка загребе…”

    Та найбільше звучання рідної мови відчувається, звичайно ж, у пісні. На нашому святі було багато мелодійних веселих пісень, які виконали Лілія Глушковська, Марія Шепітько, Наталія Підлубна, Катя Синявська. А підготувала юних артистів до виступу вчитель музики Галанська Валерія Валеріївна.

      

       Сподіваємося, що наші гімназисти свідомо долучатимуться до діяльності  міжнародної спільноти та будуть всіляко підтримувати мовне та культурне розмаїття та багатомовність, вивчаючи рідну мову та борючись за  її чистоту.

 

 

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта