Семінар для вчителів української мови і літератури

«Звучить  Шевченка слово…»

19 березня 2014 р.


Семінар для вчителів української мови і літератури


 «Звучить  Шевченка слово…»


       І слово звучало, звучало щиро й відверто, звучало саме так, як його зміг би промовити Великий Кобзар, звертаючись до своїх нащадків. І нащадки його розуміють, адже Шевченко дуже близький для кожного, хто хоче його почути. Тому і звуть сьогодні на весь світ наша національна гордість – Великий Кобзар.
       Відрадно, що й у нашій гімназії учні не байдужі до творчості Тараса Шевченка.  В усіх класах були проведені  заходи, присвячені  200-річчю з Дня народження Великого Поета. А 19 березня на базі гімназії відбувся семінар для вчителів української мови та літератури Деснянського району міста Києва.
          З вітальним словом до присутніх звернулася директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна. Вона розповіла, що в гімназії було проведено ряд  заходів, присвячених 200-річчю з Дня народження Т. Шевченка, ознайомила учителів з виставкою учнівських ілюстрацій до творів поета. А також пані Валентина запросила усіх на літературно-музичну композицію «Звучить Шевченка слово…», яку підготували учні гімназії під керівництвом учителя української мови та літератури Шилінської Марії Геннадіївни та учителя музики Галанської  Валерії Валеріївни.

      Розпочали концертну програму учні початкової школи. Учениця 1-го класу Анастасія Кочевих продекламувала вірш  Лесі Храпливої-Чумак  «Кобзар». Уривок з поеми «Княжна» прочитали учениця 2-го класу Короткевич Анна та учениця 3-го класу Антоненко Катерина. Вірш «І досі сниться…»  продекламувала учениця 3-го класу Клименко Анастасія, а  поезію «Тече вода в синє море» подарувала присутнім Манчевська Діана, учениця 3-го класу. Яскраві картини рідної природи, які з любов’ю описав для нас Шевченко,  доречно доповнила танцювальна композиція  “Веснянка”,  яку виконали  учні 2-го класу.

     

      

     Відтворити глибину Шевченкових роздумів про сутність життя та долю рідного народу намагалися учениці 5-го класу Рибачок Ірина та Олександра Валяхіна-Конькова, даруючи присутнім чудове виконання поезій «Думи мої, думи мої» та « Ну що б, здавалося,  слова…».  Шквал оплесків викликав виступ учениці 8-го класу Вітенко Єсенії, яка, як досвідчений артист, зуміла передати присутнім настрій послання «До Основ’ненка». Тему героїчного минулого нашого народу продовжила відома пісня Назарія Яремчука  «Гей ви, козаченьки» (музика Вадима Крищенка, слова Геннадія Татарченка) у виконанні учня 9-го класу Закурдаєва Костянтина.

     

        Та найбільше присутніх вразили учні 9-го класу Гончаренко Олександра та Чухомець Олексій, які на високому акторському рівні продекламували  напам’ять поеми Кобзаря «Лілея» та «Кавказ».

       
      На завершення літературно–музичної композиції  учениця 11-го класу Князєва Дарина прочитала власний вірш «Тобі, Тарасе», а вихованці музичної студії виконали пісню «Мова єднання».

      

 
       Наступним етапом роботи семінару була прем'єра вистави «Назар Стодоля» (постановка вистави - вчитель української мови та літератури Шилінська Марія Геннадіївна),  яку представили на суд глядачів учні 9-го та 10-го класів.  Гімназисти надзвичайно майстерно виконали свої ролі, чим вкотре довели, що талановиті діти – талановиті в усьому.  Роль Хоми виконав учень 10 класу Андрєєв Сергій, роль  доньки Галі – П’ята Юлія, роль Стехи зіграла учениця 10 –го класу Кобець Оксана, Назара – Пілунський Семен, Гната Карого – Петренко Віктор, роль сватів зіграли учні 9-го класу Закурдаєв Костянтин та Чухомець Олексій у масових сценах взяли участь учні 6-го та 7-го класів.

      

       

 

      

      Підсумувала роботу семінару методист Деснянського районного науково-методичного центру з питань викладання української мови і літератури, українознавства Діденко Тетяна Василівна. Від імені усіх присутніх Тетяна Васлівна подякувала працівникам гімназії, зокрема директору Дашковській Валентині Петрівні, за гостинність і за велику, незмірну працю, яка дає плідні результати, а це можливе лише за умови, якщо кожен виконує свою роботу, вкладаючи у неї частинку душі. 

 

                                 Читати статтю про семінар "Звучить Шевченка слово..."  

                                            на сайті Деснянського управління освіти.

 

                                       (Фотозвіт з семінару "Звучить  Шевченка слово…"  

                                         Ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

 

                                     Дивитись відео з вистави "Назар Стодоля" 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта